Tort Sachera

Tort Sachera

Tort Sachera to jeden z najbardziej klasycznych europejskich deserów, którego korzenie sięgają Wiednia z początku XIX wieku. Nazwany po Franzu Sacherze, twórcy tej słodkiej konstrukcji, jest zachwycająco prosty w swej elegancji. Składniki tortu Sachera to połączenie gęstego, ciemnego biszkoptu z czekolady i eleganckiego, gładkiego dżemu z orzeźwiających wiśni. Całość jest pokryta gładką, czekoladową polewą. Każdy kęs tej słodyczy to prawdziwa uczta dla podniebienia, z idealnym balansem intensywnych, czekoladowych smaków i niespodziewanej soczystości wiśni. Jest to przepis, który sprawdzi się idealnie na specjalne okazje, gdy chcemy zrobić wrażenie swoimi umiejętnościami cukierniczymi.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 3/4-1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 500 ml słoik dżemu morelowego
  • Gotowa polewa czekoladowa lub zrobiona z gorzkiej czekolady, odrobiny mleka i masła
  • poncz z mocnej osłodzonej kawy

Tort sachera – jak zrobić?


Tort Sachera – dodatkowe informacje

Ciasto należy schłodzić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Sachera (Sachertorte)
Następny przepis: Tort samochód

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode