Tort Sachera (Sachertorte)

Tort Sachera (Sachertorte)

Nie ma nic bardziej klasycznego w austriackiej kuchni niż słynny Tort Sachera, czyli Sachertorte. Przepis ten to prawdziwa legenda wśród tortów, wprowadzona do kulinarnej historii przez dom Sacher w Wiedniu. Ten ciężki, czekoladowy tort, przełożony warstwą aprykozowego dżemu, pokryty gładką, błyszczącą polewą czekoladową zdobył serca smakoszy z całego świata. Jego charakterystyczne, intensywne smaki sprawiają, że jest to deser nie tylko dla wielbicieli czekolady, ale także dla tych, którzy szukają niebanalnych rozwiązań. Przygotowanie Sachertorte jest prawdziwym rytuałem, który zakończy się spektakularnym efektem. Zastosowanie naszego przepisu gwarantuje oryginalny, austriacki smak.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g masła
  • 8 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 120 ml wody
  • Dodatkowo:
  • 250 g marmolady morelowej
  • koszyczek truskawek

Tort sachera (sachertorte) – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie:

    • Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 – 180 stopni C.
  2. 2.
    Polewa:

    • Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze, mieszając.
  3. 3.
    Tort – finał:

    • Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Wierzch i boki tortu także posmarować marmoladą. Udekorować polewą i truskawkami. Wstawić do lodówki.

Tort Sachera (Sachertorte) – dodatkowe informacje

Oryginalnie tort Sachera jest bez owoców, ale postanowiłam skorzystać z sezonowych truskawek 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Sacher
Następny przepis: Tort Sachera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode