Tort rybka Mini Mini w oceanie

Tort rybka Mini Mini w oceanie

Podróżuj z nami w głąb oceanu i spróbuj niepowtarzalnego Tortu rybka Mini Mini. Jest to doskonałe połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej warstwy i słodkich dekoracji, które razem tworzą niesamowity efekt finalny w postaci małej, uroczej rybki. Każdy kęs jest jak nurkowanie w głębokie niebieskie morze pełne słodkości. Ten tort to doskonała propozycja na urodziny dla najmłodszych lub na tematyczną imprezę z motywem morskim. Przygotowanie Tortu rybka Mini Mini to prawdziwa kulinarna przygoda. Zaskocz swoich gości wyjątkowym wypiekiem, który jest prawie zbyt piękny, aby go zjeść. Czekają na Ciebie niezapomniane chwile pełne zabawy i radości.

Składniki:

  • 3 biszkopty – Każdy z 3 jaj
  • składniki na 1 biszkopta
  • 3 jajka
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • forma okrągła 28cm
  • Krem budyniowy:
  • Składniki:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g miękkiej margaryny lub masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • owoc lub dżem do przełożenia
  • Masa cukrowa około 1500g
  • Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
  • proporcje trzeba podwoić.
  • 800 g cukru pudru,
  • 100 g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody oraz sitko.
  • barwniki spożywcze

Tort ryba mini mini w oceanie – jak zrobić?

  1. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  3. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.
  4. Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
  5. Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  6. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż truskawkami lub dowolnym smakiem. Ja zazwyczaj robię dwa smaki wtedy goście mają wybór.
  7. Tak kolejno składamy cały tort.
  8. Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  9. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  10. Rozwałkuj cieniowaną masę cukrową. Cieniowaną masę uzyskasz dodając troszkę białej masy podczas ugniatania.
  11. obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach.
  12. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort.
  13. Z niebieskiej masy wykonaj ozdobny wałek z masy cukrowej, który dajemy na dół tortu ,aby zamaskować niedoskonałości po odcięciu masy.
  14. Ozdobny wałek można ozdobić szlaczkiem odciskając np. ząbki widelca.
  15. Robimy ozdobne wodne dekoracje z masy cukrowej.
  16. dekoracje z masy cukrowej wykonałam za pomocą słomki aby wyciąć ładne otwory.
  17. Glony z masy cukrowej zrobiłam skracając kawałki zielonej masy. Tak udekoruj tort kolejnymi fantazyjnymi ozdobami.

Tort rybka Mini Mini w oceanie – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Na taki tort skusi się nawet niejadek 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort REKSIO
Następny przepis: Tort rybka mini mini II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode