Tort rybka mini mini II

Tort rybka mini mini II

Niektóre deserki potrafią nie tylko zachwycić smakiem, ale także zaskoczyć swoim designem, a to jest idealnie widoczne w przypadku niezwykle kolorowego i zabawnego Tortu Rybka Mini Mini II. Jest to cukiernicze dzieło sztuki, którego główne elementy to zapewne ulubione składniki każdego dziecka. Ten przyjazny i słodki tort, stylizowany na miniaturową rybkę, z pewnością skradnie serca najmłodszych swoimi barwami, jak i smakiem. To doskonała propozycja na dziecięce urodziny lub inną uroczystość. Bez wątpienia, Tort Rybka Mini Mini II, zapewni radosną atmosferę i uczyni każdą imprezę niezapomnianą.

Składniki:

  • Składniki na 1 biszkopt; (trzeba upiec 2 takie biszkopty)
  • 5 jajek
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek wody
  • 2 łyżeczki octu
  • Składniki na masę ananasową;
  • 1 puszka ananasów
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy 32g
  • 2 kostki masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • Do nasączenia;
  • 200 ml herbaty
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki Amaretto
  • Składniki na lukier;
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • ok 80 dkg cukru pudru
  • pomarańczowy aromat do ciast
  • barwniki spożywcze
  • klej cukierniczy

Tort rybka mini mini ii – jak zrobić?

  1. Pieczemy 2 jasne biszkopty. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem. Na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.
  2. Wykonanie masy: Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak, aby wyszło 250 ml płynu. Dodajemy cukier waniliowy, żółtka budyń śmietankowy. Wszystko razem miksujemy i wkładamy na ogień, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu. Ananasy kroimy w drobną kostkę, odsączamy na sitku i dodajemy na końcu do masy.
  3. Lukier: Wodę zagotowujemy z margaryną do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę i nadal cały czas mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Studzimy ją, wykładamy na stolnicę i dodajemy stopniowo cukier puder, aż do momentu uzyskania tzw. plastycznej masy przypominającej w dotyku ciastolinę. Lukier dzielimy na kilka części i barwimy barwnikami.
  4. Biszkopty przekrawamy na pół, każdy nasączamy i przekładamy masą. Na wierzchu zdobimy lukrem plastycznym.

Tort rybka mini mini II – dodatkowe informacje

Zamiast kleju cukierniczego do przyczepienia ozdób z masy można użyć zwykłej wody.

Masę ananasową można wzbogacić smakowo dodając do niej 50 ml amaretto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort rybka Mini Mini w oceanie
Następny przepis: Tort Sachera (Sachertorte)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode