Tort rybka mini mini II
Niektóre deserki potrafią nie tylko zachwycić smakiem, ale także zaskoczyć swoim designem, a to jest idealnie widoczne w przypadku niezwykle kolorowego i zabawnego Tortu Rybka Mini Mini II. Jest to cukiernicze dzieło sztuki, którego główne elementy to zapewne ulubione składniki każdego dziecka. Ten przyjazny i słodki tort, stylizowany na miniaturową rybkę, z pewnością skradnie serca najmłodszych swoimi barwami, jak i smakiem. To doskonała propozycja na dziecięce urodziny lub inną uroczystość. Bez wątpienia, Tort Rybka Mini Mini II, zapewni radosną atmosferę i uczyni każdą imprezę niezapomnianą.
admin
Składniki:
- Składniki na 1 biszkopt; (trzeba upiec 2 takie biszkopty)
- 5 jajek
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 10 dkg mąki pszennej
- 20 dkg cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek wody
- 2 łyżeczki octu
- Składniki na masę ananasową;
- 1 puszka ananasów
- 4 żółtka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy 32g
- 2 kostki masła
- 10 dkg cukru pudru
- Do nasączenia;
- 200 ml herbaty
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki Amaretto
- Składniki na lukier;
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- ok 80 dkg cukru pudru
- pomarańczowy aromat do ciast
- barwniki spożywcze
- klej cukierniczy
Tort rybka mini mini ii – jak zrobić?
- Pieczemy 2 jasne biszkopty. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem. Na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.
- Wykonanie masy: Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak, aby wyszło 250 ml płynu. Dodajemy cukier waniliowy, żółtka budyń śmietankowy. Wszystko razem miksujemy i wkładamy na ogień, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu. Ananasy kroimy w drobną kostkę, odsączamy na sitku i dodajemy na końcu do masy.
- Lukier: Wodę zagotowujemy z margaryną do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę i nadal cały czas mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Studzimy ją, wykładamy na stolnicę i dodajemy stopniowo cukier puder, aż do momentu uzyskania tzw. plastycznej masy przypominającej w dotyku ciastolinę. Lukier dzielimy na kilka części i barwimy barwnikami.
- Biszkopty przekrawamy na pół, każdy nasączamy i przekładamy masą. Na wierzchu zdobimy lukrem plastycznym.
Tort rybka mini mini II – dodatkowe informacje
Zamiast kleju cukierniczego do przyczepienia ozdób z masy można użyć zwykłej wody.
Masę ananasową można wzbogacić smakowo dodając do niej 50 ml amaretto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort rybka Mini Mini w oceanie
Następny przepis: Tort Sachera (Sachertorte)