Tort REKSIO

Tort REKSIO

Zapraszam do odkrycia magicznego świata ciast z ulubionym bohaterem dziecięcych zabaw, Reksiem. Przedstawiam przepis na przepiękny, własnoręcznie robiony tort Reksio, który zachwyci nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Główne składniki to: mąka, cukier, jajka, masło, kremówka, polewa czekoladowa i dekoracje cukrowe w kształcie Reksia. Idealny na urodziny, rocznice czy inne okazje. To tort, który nie tylko przyciąga wzrok, ale również smakuje wyśmienicie. Tworząc go, pokazujesz, jak bardzo dbasz o szczegóły i jak ważna jest dla Ciebie radość najmłodszych. To przepis na stworzenie wspomnień, które pozostaną na zawsze.

Składniki:

  • Biszkopt I
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt II
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 szklanki orzechów mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 2 kostki masła
  • puszka masy krówkowej
  • Lukier
  • 2 białka
  • cukier puder
  • czekolada mleczna- roztopiona

Tort reksio – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka ubić na sztywno, następnie powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę i piec do „suchego patyka”. Po ostudzenia przekroić na 3 części.
  2. 2.
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Na końcu mąkę i zmielone orzechy. Biszkopt upiec i przekroić na 2 części.
  3. 3.
    Na mleku ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodać cukru pudru do smaku, a następnie po łyżce budyniu. Krem podzielić na 2 części i do jednej dodać masy krówkowej w zależności od upodobań.
  4. 4.
    Tort składać wg kolejności biszkopt jasny-masa krówkowa-biszkopt orzechowy-masa jasna-biszkopt jasny-masa jasna-biszkopt orzechowy-masa krówkowa-biszkopt jasny. Wierzch posmarować masą. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami. Z masy krówkowej wokół brzegów wycisnąć ze szprycy rozetki. Na wierzchu odrysować kształt reksia ( ja wydrukowałam i wycięłam kontury a następnie odrysowałam je na torcie). Kontury zrobiłam za pomocą roztopionej czekolady wyciskanej z papierowej tutki. Środki wypełniłam lukrem z białka i cukru pudru,3/4 białego bez dodatków a 1/4 zabarwionego odrobiną kakao.

Reksio – dodatkowe informacje

Tort z udziałem lukru można wykonać również z innymi postaciami z kreskówek, pomysłów jest wiele. Wcześniej wykonywałam tort z kucykiem Pony, który znajduje się w moich przepisach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Rafaello
Następny przepis: Tort rybka Mini Mini w oceanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode