Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami
Jesteś wynalazcą, szefem kuchni, a twoją pracownią jest kuchnia? Oto przepis idealny dla ciebie! Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami to propozycja dla miłośników subtelnych, owocowych smaków. Kremowe, gładkie mascarpone w połączeniu z soczystymi brzoskwiniami pozwala osiągnąć niezapomnianą harmonię smaków, którą docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Ten tort to prawdziwa uczta dla podniebienia, obłędnie pyszny, a przy tym łatwy do przygotowania. Wypróbuj ten przepis i poczuj eksplozję smaków z mascarpone i brzoskwiniami!
admin
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 600 ml śmietany 30 %
- Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 50 g wiórek kokosowych
- płatki migdałów
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami – jak zrobić?
- Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
- Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
- Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.
- Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń – biszkopt kakaowy – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń – biszkopt jasny – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń – biszkopt kakaowy – 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂
Porady – Dodatkowe informacje
Krążki biszkoptów można nasączyć ulubionym ponczem.