Tort prezent – Lekki torcik bez pieczenia
Składniki:
- Duże opakowanie biszkoptów okrągłych
- Duże opakowanie biszkoptów podłużnych (najlepiej przeznaczonych do tiramisu)
- 50 dag mrożonych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
- Do dekoracji:
- kilka świeżych owoców np. truskawki
- wstążka papierowa lub z materiału
Tort prezent – lekki torcik bez pieczenia – jak zrobić?
- Na okrągłą tortownicę (śr. 24 cm) zakładamy obręcz i wykładamy ją biszkoptami okrągłymi.
- Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dokładnie mieszamy.
- Ubijamy słodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Ubitą śmietankę odkładamy do lodówki.
- Mrożone truskawki kroimy na drobne kawałki (bez wcześniejszego ich odmrażania). Pokrojone truskawki wrzucamy do ciepłej galaretki (dzięki temperaturze owoców zacznie się ona szybko ścinać). Dokładnie mieszamy łyżką.
- Ubitą śmietanę kremówkę dzielimy na 2 części. Połowę śmietany dodajemy do tężejącej już galaretki z truskawkami. Dokładnie mieszamy. Kiedy masa ma konsystencję półpłynną wylewamy połowę na biszkopty ułożone w tortownicy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów i zalewamy ją resztą masy. Tort odkładamy do lodówki aby stężał.
- DEKORACJA: Do drugiej połowy ubitej śmietany dodajemy schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Smarujemy nią boki i wierzch tortu (po zdjęciu z niego obręczy). Biszkopty podłużne przyklejamy do boków tortu. Wierzch dekorujemy keksami śmietany i np. owocami. Całość przewiązujemy dekoracyjną wstążką robiąc kokardę.
Tort z biszkoptów jest lekkim torcikiem bez pieczenia. Aby go przygotować, wykonujesz następujące kroki:
1. Na okrągłą tortownicę (średnica 24 cm) zakładasz obręcz i wykładasz ją biszkoptami okrągłymi.
2. Galaretki rozpuszczasz w 2 szklankach wrzątku i dokładnie mieszasz.
3. Ubijasz słodzoną śmietankę kremówkę na sztywno i odkładasz ją do lodówki.
4. Mrożone truskawki kroisz na drobne kawałki i dodajesz je do ciepłej galaretki. Całość dokładnie mieszasz.
5. Ubitą śmietankę kremówkę dzielisz na dwie części. Połowę śmietany dodajesz do tężejącej galaretki z truskawkami i dokładnie mieszasz. Następnie wylewasz połowę masy na biszkopty w tortownicy. Układasz kolejną warstwę biszkoptów i zalewasz ją resztą masy. Tort odkładasz do lodówki, aby stężał.
6. Aby udekorować tort, do drugiej połowy ubitej śmietany dodajesz schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Smarujesz nią boki i wierzch tortu po zdjęciu obręczy. Biszkopty podłużne przyklejasz do boków tortu. Wierzch dekorujesz keksami śmietany i np. owocami. Całość przewiązujesz dekoracyjną wstążką, robiąc kokardę.
Tort prezent – Lekki torcik bez pieczenia – Dodatkowe informacje
Tort z biszkoptów znakomicie nadaje się na prezent. Można do niego wykorzystać różne owoce mrożone oraz dopasowany do nich smak galaretki.