Tort prezent - Lekki torcik bez pieczenia

Tort prezent – Lekki torcik bez pieczenia

Czy zastanawialiście się kiedyś jak stworzyć idealny tort bez konieczności, korzystania z piekarnika? „Tort prezent – Lekki torcik bez pieczenia” to prosty, a zarazem efektowny sposób na przygotowanie deseru, który z pewnością wpadnie w oko każdemu. Wystarczy kilka składników, wśród których króluje biszkopt, by stworzyć lekką, beztroską wersję klasycznego tortu. Pamiętajcie – to idealny deser na rodzinne spotkania, przyjęcia dla dzieci, czy spontaniczne zachcianki. Tort prezent – Lekki torcik bez pieczenia, to propozycja dla każdego, kto szuka łatwej i skutecznej drogi do stworzenia słodkiego, wykwintnego dania, które zachwyci na pierwszy rzut oka.

Składniki:

  • Duże opakowanie biszkoptów okrągłych
  • Duże opakowanie biszkoptów podłużnych (najlepiej przeznaczonych do tiramisu)
  • 50 dag mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
  • Do dekoracji:
  • kilka świeżych owoców np. truskawki
  • wstążka papierowa lub z materiału

Tort prezent – lekki torcik bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Na okrągłą tortownicę (śr. 24 cm) zakładamy obręcz i wykładamy ją biszkoptami okrągłymi.
  2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dokładnie mieszamy.
  3. Ubijamy słodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Ubitą śmietankę odkładamy do lodówki.
  4. Mrożone truskawki kroimy na drobne kawałki (bez wcześniejszego ich odmrażania). Pokrojone truskawki wrzucamy do ciepłej galaretki (dzięki temperaturze owoców zacznie się ona szybko ścinać). Dokładnie mieszamy łyżką.
  5. Ubitą śmietanę kremówkę dzielimy na 2 części. Połowę śmietany dodajemy do tężejącej już galaretki z truskawkami. Dokładnie mieszamy. Kiedy masa ma konsystencję półpłynną wylewamy połowę na biszkopty ułożone w tortownicy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów i zalewamy ją resztą masy. Tort odkładamy do lodówki aby stężał.
  6. DEKORACJA: Do drugiej połowy ubitej śmietany dodajemy schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Smarujemy nią boki i wierzch tortu (po zdjęciu z niego obręczy). Biszkopty podłużne przyklejamy do boków tortu. Wierzch dekorujemy keksami śmietany i np. owocami. Całość przewiązujemy dekoracyjną wstążką robiąc kokardę.

Tort z biszkoptów jest lekkim torcikiem bez pieczenia. Aby go przygotować, wykonujesz następujące kroki:
1. Na okrągłą tortownicę (średnica 24 cm) zakładasz obręcz i wykładasz ją biszkoptami okrągłymi.
2. Galaretki rozpuszczasz w 2 szklankach wrzątku i dokładnie mieszasz.
3. Ubijasz słodzoną śmietankę kremówkę na sztywno i odkładasz ją do lodówki.
4. Mrożone truskawki kroisz na drobne kawałki i dodajesz je do ciepłej galaretki. Całość dokładnie mieszasz.
5. Ubitą śmietankę kremówkę dzielisz na dwie części. Połowę śmietany dodajesz do tężejącej galaretki z truskawkami i dokładnie mieszasz. Następnie wylewasz połowę masy na biszkopty w tortownicy. Układasz kolejną warstwę biszkoptów i zalewasz ją resztą masy. Tort odkładasz do lodówki, aby stężał.
6. Aby udekorować tort, do drugiej połowy ubitej śmietany dodajesz schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Smarujesz nią boki i wierzch tortu po zdjęciu obręczy. Biszkopty podłużne przyklejasz do boków tortu. Wierzch dekorujesz keksami śmietany i np. owocami. Całość przewiązujesz dekoracyjną wstążką, robiąc kokardę.

Tort prezent – Lekki torcik bez pieczenia – Dodatkowe informacje

Tort z biszkoptów znakomicie nadaje się na prezent. Można do niego wykorzystać różne owoce mrożone oraz dopasowany do nich smak galaretki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kawa z jajkiem
Następny przepis: Kawarma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode