Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową
Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową to wspaniały deser, który powinien znaleźć się na twoim stole przy każdej okazji. Ten prześliczny, wielopoziomowy tort łączy w sobie słodko-kwaśny smak cytryny i delikatność bananów, co tworzy nieziemski duet, który z pewnością zadowoli wszystkie podniebienia. Bez względu na porę roku, ta kombinacja smaków jest zawsze ponadczasowa. Składniki są dostępne i proste, a końcowy efekt robi ogromne wrażenie. Ta receptura na tort poprzeczny jest idealna dla tych, którzy chcą poeksperymentować z ciastem, wypróbować coś nowego i zaskoczyć swoich gości.
admin
Składniki:
- Tortownica 25cm
- Ciasto kawowe:
- ½ szklanki maślanki naturalnej
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- Płaska łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- Cukier waniliowy
- ½ szklanki zaparzonej mocnej kawy
- Biszkopt: należy upiec dwa takie biszkopty
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem cytrynowy:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka galaretki cytrynowej (proszek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 100g masła
- 400 ml wody + pół szklanki
- Krem śmietanowo – bananowy:
- 660ml śmietany 30%
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 banany
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- Dodatkowo:
- Dżem z czarnej porzeczki
- Poncz: ¾ szklanki niesłodzonej herbaty może być smakowa np. śliwkowa
Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową – jak zrobić?
- Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem, wsypać cukier i krótko zmiksować. Następnie partiami wlewać gorącą kawę łącznie z fusami, cały czas powoli miksując. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 – 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto przekroić na 2 części.
- Biszkopt: należy upiec dwa takie biszkopty
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodać olej. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Ciasto przelać na blaszkę, piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na bawełnianej czystej ściereczce ułożyć upieczony biszkopt. Zdjąć papier do pieczenia, zawinąć w ściereczkę, tworząc roladę, ostudzić. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem.
- Krem cytrynowy: Wodę zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z połową szklanki zimnej wody, wlać do wrzątku i energicznie mieszając ugotować budyń. Do gorącego dodać proszek galaretki oraz sok z cytryny. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
- Krem śmietanowo – bananowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier oraz pokrojone banany. Zmiksować do powstania gładkiej konsystencji. Na koniec wlać ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać.
- Przełożenie tortu:
Kwadratowe biszkopty wyrównać. Delikatnie nasączyć ponczem wszystkie ciasta. Okrągłe blaty posmarować kremem cytrynowym. Jasne biszkopty pokroić w paski o szerokości 8cm. Na każdym pasku delikatnie rozsmarować po 2 łyżeczki dżemu oraz po 3 – 4 łyżki masy śmietanowej. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku posmarowanego kemem cytrynowym okrągłego ciasta. - Pozostałe paski owijać wokół pierwszej roladki. Wyrównać ewentualne nierówności. Drugi okrągły biszkopt nałożyć kremem cytrynowym do dołu. Docisnąć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem śmietanowym i dowolnie udekorować. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce aby stężało.
Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową – dodatkowe informacje
Ciasto kawowe najlepiej upiec dzień wcześniej, przed przekrojeniem go na dwie części.