Tort podwójnie czekoladowy

Tort podwójnie czekoladowy

Tort podwójnie czekoladowy – słodkość, intensywny smak i dekadencja zamknięte w jednym deserze. Idealny dla prawdziwych wielbicieli czekolady, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez tego delikatnego smaku. Ten ciężki, wilgotny wypiek z mnóstwem czekoladowych dodatków to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miękki biszkopt przekładany gęstym, czekoladowym kremem z dodatkiem czekoladowych wiórek na wierzchu to święto dla każdego łasucha. Doskonały na specjalne okazje, ale też jako zasłużony powód do małego grzechu. Czekoladowe ciasto jakiego jeszcze nie jedliście! Przygotujcie się na prawdziwą czekoladową eksplozję smaku.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 duże jajka
    4 łyżki mąki pszennnej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    esencja waniliowa
    szczypta soli
  • Czekoladowy krem maślany:
    1 tabliczka czekolady deserowej
    500 g prawdziwego masła o zawartości tłuszczu 82%
    5 duże jajka
    2/3 szklanki cukru
  • Do ozdoby:
    300 g czekolady deserowej
  • Do nasączenia:
    200 ml likieru czekoladowego
  • Ponad to:
    2-3 zamrożone kafelki lub szklane deseczki

Tort podwójnie czekoladowy – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się „wspinać ” po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.
  2. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch.

    Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż do ochłodzenia masy.Czekoladę rozpuszczamy na parze i ją chłodzimy. Letnią czekoladę wmiksować w masło dodając po jednej łyżce. Następnie tak samo postępując dodajemy po łyżce masy jajecznej, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.
  3. Zimny biszkopt przekrawamy na 4 blaty. Krem dzielimy na 5 części. Każdą część nasączamy likierem czekoladowym i smarujemy kremem następnie układamy następny blat, nasączamy, krem itd. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu.
  4. Ozdoby.Dzień wcześniej wkładamy do zamrażarki 2-3 kafelki (np. takie pozostałe z remontu). Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Małymi porcjami rozsmarowujemy na kafelku czekoladę. Ma być ciepła, nie gorąca-powinna od razu zastygać i ścinamy ją ostrym nożem. Tak powstałymi „piórkami” czekoladowymi zdobimy tort (boki i górę tortu). Jeżeli czekolada nie chce się już ścinać wymieniamy kafelek na bardziej zimny.

Tort podwójnie czekoladowy – dodatkowe informacje

Aby kafelek zbyt szybko się nie grzał podłożyłam pod kafelek zamrożony podkład żelowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort czekoladowy
Następny przepis: Tort czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode