Tort Pavlova
Już od pierwszego wejrzenia na Tort Pavlova, jesteś przekonany, że jest to deser stworzony dla prawdziwych smakoszy. Zaspokaja wszystkie zmysły – prawdziwie estetyczny dla oka i błogi dla kubków smakowych. Ten australijski deser czerpie swoją nazwę od rosyjskiej baletnicy, Anny Pavlovy, a jego podstawą jest wyjątkowo delikatny torcik bezowy. Idealna, chrupiąca z zewnątrz, a leciutka i puchata w środku beza, która stanowi podstawę desery Pavlova, zostaje pokryta bitą śmietaną i zależnie od pory roku, mnóstwem świeżych owoców lub owocowej konfitury. Na pewno będzie on wspaniałym zakończeniem każdej uroczystości.
admin
Składniki:
- 6 białek (jajka klasy L)
- 300 g drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki mąki skrobiowej
- 1,5 łyżeczki octu z białego wina
- szczypta soli
- 400 ml śmietany 30%
- 400 g truskawek
Tort pavlova – jak zrobić?
- Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Kiedy masa będzie szklista, jednolita i zacznie sztywnieć dosypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Ubitą na sztywno masę z białek wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy około 20 centymetrów i wysokości 10 centymetrów. Blaszkę wstawiamy od razu do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy przez 5 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Po około 10 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę i truskawki lub inne owoce sezonowe.
Tort Pavlova – dodatkowe informacje
W sezonie zamiast truskawek można użyć malin, jagód lub innych owoców leśnych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort owocowy z bitą śmietaną
Następny przepis: Tort piernikowy z masą grysikową