Tort owocowy z czekoladą
Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń toffi
- 1 łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka jędrnych truskawek
- 3.5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- Dekoracja:
- owoce wg. uznania
- 200ml śmietany 30%
- 1 śmietan fix
- 1 łyżka ekstraktu wanilii
- 2 czekolady gorzkie
- 1 łyżeczka masła
- folia bąbelkowa, pasek przycięty na wysokość i obwód tortu
- tortownica 22cm dno wyłożone papierem do pieczenia
Tort owocowy z czekoladą – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
-
2.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, truskawki pokroić.
-
3.
Śmietanę lekko ubić, dodać serek i dalej chwilę ubijać. Dodać ciepłą żelatynę i szybko zmiksować. Wsypać truskawki i czekoladę, wymieszać i wyłożyć na przekrojony biszkopt, który wcześniej włożyć do specjalnej obręczy lub do tortownicy w której się piekł. Przykryć drugą połową i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
-
4.
Dwie czekolady połamać i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyłożyć na przygotowany pasek foli, od strony bąbelków, rozsmarować równo i poczekać aż czekolada będzie lekko zastygać.
-
5.
Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan fixu, dodać ekstrakt wanilii, posmarować boki i górę tortu. Trochę zostawić do dekoracji.
-
6.
Folę z zastygającą, ale miękką czekoladą owinąć dookoła tortu. Wstawić na kilka minut do lodówki.
-
7.
Po zastygnięciu delikatnie odkleić folię od czekolady. Górę tortu udekorować owocami i resztą śmietany.
Porady – dodatkowe informacje
Ja do kremu i ubitej śmietany nie dodawałam cukru. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery to można dodać cukru pudru według uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort owocowy z bitą śmietaną
Następny przepis: Tort piernikowy z masą grysikową