Tort owocowy z czekoladą

Tort owocowy z czekoladą

Tort owocowy z czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Masa owocowa sprawia, że jest niezwykle soczysty i orzeźwiający, a czekolada dodaje mu głębokości i intensywności smaku. Na wierzchu tort ozdobiony jest kuszącymi owocowymi dekoracjami, które nadają mu wyjątkowego uroku. Owoce dodają nie tylko uroku, ale również naturalnej słodyczy. Są więc zarówno ozdobą, jak i kluczowym składnikiem tego pysznego tortu. Przygotowanie takiego ciasta to czysta przyjemność – obserwowanie, jak z prostych składników powstaje prawdziwe dzieło sztuki, jest niezwykle satysfakcjonujące.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń toffi
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka jędrnych truskawek
  • 3.5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Dekoracja:
  • owoce wg. uznania
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii
  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 łyżeczka masła
  • folia bąbelkowa, pasek przycięty na wysokość i obwód tortu
  • tortownica 22cm dno wyłożone papierem do pieczenia

Tort owocowy z czekoladą – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po schłodzeniu przekroić.

  2. 2.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, truskawki pokroić.

  3. 3.

    Śmietanę lekko ubić, dodać serek i dalej chwilę ubijać. Dodać ciepłą żelatynę i szybko zmiksować. Wsypać truskawki i czekoladę, wymieszać i wyłożyć na przekrojony biszkopt, który wcześniej włożyć do specjalnej obręczy lub do tortownicy w której się piekł. Przykryć drugą połową i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

  4. 4.

    Dwie czekolady połamać i z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyłożyć na przygotowany pasek foli, od strony bąbelków, rozsmarować równo i poczekać aż czekolada będzie lekko zastygać.

  5. 5.

    Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan fixu, dodać ekstrakt wanilii, posmarować boki i górę tortu. Trochę zostawić do dekoracji.

  6. 6.

    Folę z zastygającą, ale miękką czekoladą owinąć dookoła tortu. Wstawić na kilka minut do lodówki.

  7. 7.

    Po zastygnięciu delikatnie odkleić folię od czekolady. Górę tortu udekorować owocami i resztą śmietany.

Porady – dodatkowe informacje

Ja do kremu i ubitej śmietany nie dodawałam cukru. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery to można dodać cukru pudru według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort owocowy z bitą śmietaną
Następny przepis: Tort piernikowy z masą grysikową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode