Tort owocowy z bitą śmietaną

Tort owocowy z bitą śmietaną

Tort owocowy z bitą śmietaną to kwintesencja cukierniczej elegancji. Wyróżniający się delikatnym smakiem i soczystością świeżych owoców, ten tort stanowi wyjątkowy deser na różnego rodzaju okazje. Kompozycja lekkiej, zwiewnej białej masy ze śmietany, delikatnej podstawy z biszkoptu i barwnej wybuchowej mieszanki owoców, tworzy niesamowitą symfonię dla zmysłów. Ten przepis na tort owocowy z bitą śmietaną przypomni Ci wszystko, co najlepsze w cukiernictwie – świeżość, lekkość i bogactwo smaków. Idealny jako wakacyjne rozwiązanie, ale odpowiedni również dla innych sezonów.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • litr kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 śmietan fixy
  • nasączenie
  • 1 szklanka herbaty z cukrem, cytryną i rumem
  • krokant kokosowy:
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • dowolne owoce i wiórki czekolady do dekoracji

Tort owocowy z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    • Jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, upiec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C.
    • Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno.
  3. Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną zostawiając 1/3 do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany, na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany.
  4. Krokant kokosowy:
    • Na patelni stopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe smażyć do otrzymania ciemnozłotego koloru. Wystudzić. Krokantem posypać boki tortu.
  5. Górę tortu ozdobić owocami i wiórkami z czekolady.

porady – dodatkowe informacje

Do dekoracji tortu tort owocowy z bitą śmietaną można użyć dowolnych owoców świeżych lub z kompotu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort owca
Następny przepis: Tort owocowy z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode