Tort owocowy z bitą śmietaną
Tort owocowy z bitą śmietaną to kwintesencja cukierniczej elegancji. Wyróżniający się delikatnym smakiem i soczystością świeżych owoców, ten tort stanowi wyjątkowy deser na różnego rodzaju okazje. Kompozycja lekkiej, zwiewnej białej masy ze śmietany, delikatnej podstawy z biszkoptu i barwnej wybuchowej mieszanki owoców, tworzy niesamowitą symfonię dla zmysłów. Ten przepis na tort owocowy z bitą śmietaną przypomni Ci wszystko, co najlepsze w cukiernictwie – świeżość, lekkość i bogactwo smaków. Idealny jako wakacyjne rozwiązanie, ale odpowiedni również dla innych sezonów.
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- litr kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 śmietan fixy
- nasączenie
- 1 szklanka herbaty z cukrem, cytryną i rumem
- krokant kokosowy:
- 100 gram wiórków kokosowych
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- dowolne owoce i wiórki czekolady do dekoracji
Tort owocowy z bitą śmietaną – jak zrobić?
- Biszkopt:
- Jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, upiec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C.
- Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
- Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno.
- Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną zostawiając 1/3 do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany, na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany.
- Krokant kokosowy:
- Na patelni stopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe smażyć do otrzymania ciemnozłotego koloru. Wystudzić. Krokantem posypać boki tortu.
- Górę tortu ozdobić owocami i wiórkami z czekolady.
porady – dodatkowe informacje
Do dekoracji tortu tort owocowy z bitą śmietaną można użyć dowolnych owoców świeżych lub z kompotu.