Tort orzechowy z masą kawową

Tort orzechowy z masą kawową

Czy jest coś bardziej ujmującego niż połączenie bogactwa orzechów z intensywnością kawy? Dziś prezentujemy wyjątkową uczte dla kubków smakowych – tort orzechowy z masą kawową. To propozycja dla lubiących klasyczne smaki w nowoczesnej odsłonie. Przepis, oparty jest na sprawdzonych recepturach znanych cukierniczych tradycji. Często kojarzony z tortem orzechowym siostry Anieli czy orzechowo-kawowym siostry Anastazji, oferuje jednak swoją unikalną interpretację tych popularnych deserów. Elegancki i wykwintny, idealny na świąteczny stół, imieniny, urodziny czy inne specjalne okazje.

Składniki:

  • na biszkopt orzechowy:
    • 9 jaj
    • 18 łyżek cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 15 dag mielonych orzechów włoskich
    • 6 kopiatych łyżek mąki pszennej
  • na masę kawową:
    • 6 jajek
    • 2 szkl. mleka
    • 2 szkl. cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 50 dag masła
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 2-3 łyżki spirytusu
  • na polewę czekoladową:
    • 2 gorzkie czekolady
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szkl. śmietany gęstej 18%
    • 1 galaretka owocowa
  • na dekorację:
    • czekoladowe motylki
    • 1/2 gorzkiej czekolady
    • srebrne perełki cukrowe
    • ewentualnie czereśnie koktajlowe
  • dodatkowo:
    • 1/3 szkl. ponczu z kawy (posłodzonego)

Tort orzechowy z masą kawową – jak zrobić?

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie wymieszać delikatnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
  2. Z ciasta upiec 3 osobne biszkopty w tortownicy o średnicy 26 cm. W nagrzanym piekarniku w ok. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Biszkopty po upieczeniu i wystygnięciu skropić ponczem kawowym.
  3. Przygotować krem kawowy: Mleko, jajka, cukry przełożyć do rondelka, dokładnie roztrzepać rózgą. Postawić na malutkim ogniu i ciągle mieszając trzepaczką ugotować gęsty jajeczny budyń. Gdy masa jest gęsta ściągamy z ognia i studzimy. W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuszczamy kawę i studzimy. Masło ucieramy na biały puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce jajecznego budyniu. Następnie ucierając dodajemy po parę kropel wystudzonej kawy a na końcu spirytus. Masę dzielimy na 3 części.
  4. Przygotować polewę: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody, pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Do rondelka przekładamy masło i połamaną czekoladę. Rozpuszczamy ciągle mieszając na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i powoli mieszamy ze śmietaną a na końcu z tężejącą galaretką.
  5. Etap końcowy: Krążek biszkopta smarujemy jedną częścią masy, przykrywamy drugim krążkiem biszkopta, smarujemy drugą częścią masy, przykrywamy trzecim krążkiem biszkopta. Wierzch tortu polewamy tężejącą polewą czekoladową. Gdy zastygnie polewa, boki tortu smarujemy resztą masy pozostawiając odrobinę masy do dekoracji. Ścieramy 1/2 gorzkiej czekolady za pomocą strużka na wiórki. Boki tortu obsypujemy tartą czekoladą. Z pozostawionej masy za pomocą szprycy robimy na torcie wkoło ozdobny wianuszek i pięć rozetek na środku tortu. Wianuszek z rozetek masy ozdabiamy srebrnymi perełkami. A w rozetki na środku tortu wkładamy czekoladowe motyle i ozdabiamy czereśnią koktajlową. Tort wkładamy na noc do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Tort orzechowy z masą kawową – dodatkowe informacje

Do biszkoptów na tort zamiast mielonych orzechów możemy dodać tyle samo zmielonych migdałów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)
Następny przepis: Tort owca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode