Tort orzechowo-czekoladowy
Składniki:
- Biszkopt orzechowy – upiec dwa takie biszkopty
- 5 jajek
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych biszkoptów lub bułki tartej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju
- Masa kawowa lub czekoladowa
- Masa kawowa:
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 15 dag cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki wody przegotowanej
- 2 łyżki spirytusu
- 2 kostki masła (200 gram każda)
- Opcjonalnie masa czekoladowa:
- (zamiast kawy + wody)
- 1/2 czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki mleka
- Poncz:
- 3/4 szklanki wody przegotowanej
- 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Polewa:
- 3 łyżki wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 10 dag margaryny lub masła
- Orzechy do dekoracji
Tort orzechowo-czekoladowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Biszkopt orzechowy:
Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana będzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Składniki suche: mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze składnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką, aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec około 35 min w 180 stopniach. Po wystygnięciu biszkopt nasączyć ponczem kawowym.
-
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie bardzo twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po łyżce mąki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół i nasączyć ponczem kawowym.
-
Masa kawowa:
Całe jajka plus żółtka ubić wraz z cukrem na parze do białości. Gdy masa jajeczna będzie już sztywna, zestawić z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Kawę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy jajecznej, dodawać powoli, ciągle ucierając, po łyżce kawy oraz alkohol.
Jeśli przygotowujemy masę czekoladową: czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy, dalej postępować jak z masą kawową.
- Przełożyć masą biszkopty na przemian (część masy zostawić do dekoracji): 1 biszkopt orzechowy, masa, biszkopt kakaowy, masa, biszkopt orzechowy, masa, na wierzch polewa.
-
Polewa:
Do garnka dać wodę, zagotować razem z cukrem, skręcić palnik, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i rozpuścić (bez zagotowywania). Zdjąć z ognia, dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać. Przystudzoną polewę wylać na ciasto. Udekorować orzechami i pozostałą częścią masy.
Tort orzechowo-czekoladowy – dodatkowe informacje
Zamiast masy kawowej możemy przygotować masę czekoladową.