Tort orzechowo-czekoladowy

Tort orzechowo-czekoladowy

Wielbiciele intensywnych smaków na pewno pokochają ten przepis na tort orzechowo-czekoladowy. Połączenie ciemnej, aksamitnej czekolady z chrupiącymi orzechami tworzy niepowtarzalną symfonię smaków, która zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Tort orzechowy z masą czekoladową to propozycja idealna na specjalne okazje – będzie wyglądał imponująco na każdym stole. Ten tort czekoladowy z orzechami to nie tylko kuszący wygląd, ale także głęboki, bogaty smak. Przepis na tort czekoladowo orzechowy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie niebanalne połączenia i chcieliby spróbować czegoś nowego. Ta słodka uczta na pewno zostanie zapamiętana na długo.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy – upiec dwa takie biszkopty
  • 5 jajek
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych biszkoptów lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • Masa kawowa lub czekoladowa
  • Masa kawowa:
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 kostki masła (200 gram każda)
  • Opcjonalnie masa czekoladowa:
  • (zamiast kawy + wody)
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki mleka
  • Poncz:
  • 3/4 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Polewa:
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag margaryny lub masła
  • Orzechy do dekoracji

Tort orzechowo-czekoladowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt orzechowy:

    Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana będzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Składniki suche: mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze składnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką, aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec około 35 min w 180 stopniach. Po wystygnięciu biszkopt nasączyć ponczem kawowym.

  2. Biszkopt kakaowy:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie bardzo twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po łyżce mąki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół i nasączyć ponczem kawowym.

  3. Masa kawowa:

    Całe jajka plus żółtka ubić wraz z cukrem na parze do białości. Gdy masa jajeczna będzie już sztywna, zestawić z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Kawę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy jajecznej, dodawać powoli, ciągle ucierając, po łyżce kawy oraz alkohol.

    Jeśli przygotowujemy masę czekoladową: czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy, dalej postępować jak z masą kawową.

  4. Przełożyć masą biszkopty na przemian (część masy zostawić do dekoracji): 1 biszkopt orzechowy, masa, biszkopt kakaowy, masa, biszkopt orzechowy, masa, na wierzch polewa.
  5. Polewa:

    Do garnka dać wodę, zagotować razem z cukrem, skręcić palnik, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i rozpuścić (bez zagotowywania). Zdjąć z ognia, dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać. Przystudzoną polewę wylać na ciasto. Udekorować orzechami i pozostałą częścią masy.

Tort orzechowo-czekoladowy – dodatkowe informacje

Zamiast masy kawowej możemy przygotować masę czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort oreo
Następny przepis: Tort orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode