Tort okolicznościowy z Dripem

Tort okolicznościowy z Dripem

Tort okolicznościowy z Dripem to wykwintne i efektowne ciasto, które jest idealne na uroczyste wydarzenia. Ten przepis łączy w sobie elementy tradycyjnej cukiernictwa z nowoczesnym stylem 'drip cake’. Skupiamy się głównie na wierzchu tortu, prezentując różne sposoby tworzenia jednego z najważniejszych składników tego przepisu – masy na tort i polewy. Innymi kluczowymi elementami są różne polewy do tortów, które dodadzą ciastu pięknego wyglądu jak z cukierni. Każdy krok przepisu jest prościutki do zrozumienia i wykonania, co pozwoli nawet początkującym miłośnikom cukiernictwa stworzyć pyszny, atrakcyjnie wyglądający tort.

Składniki:

  • Biszkopt 22cm:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • dodatkowo:
  • 3 kolorowe galaretki
  • 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 0,5 słoika dżemu truskawkowego
  • Krem maślany:
  • 200g miękkiego masła 82%
  • 1 szklanka dobrej jakości cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat
  • Polewa drip:
  • 200g białej czekolady
  • 50-60 ml śmietany 30%
  • barwnik różowy
  • Owoce do dekoracji
  • 2 figi

Tort okolicznościowy z dripem – jak zrobić?

  1. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 400 ml wody. Po stężeniu pokroić w kosteczkę i wymieszać.

  2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na części.

  3. Składamy tort w rancie od biszkopta. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem. Żelatynę namocz z 4 łyżkami wody, po napęcznieniu podgrzej i dodaj do śmietany. Wymieszaj. Odłóż połowę śmietany i wymieszaj z dżemem truskawkowym. Wyłóż masę truskawkową na biszkopt, następnie przykryj kolejnym biszkoptem.

  4. Na biszkopt wyłóż dżem z czarnej porzeczki i wyłóż drugą połowę śmietany wymieszanej z galaretkami. Przykryj ostatnim biszkoptem. Schładzamy w lodówce godzinę.

  5. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy. Po schłodzeniu wyjmujemy z rantu, obracamy dnem do góry aby był ładny i równy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i dokładnie wygładzamy. Jeśli zostało ci kremu dodaj barwnik różowy i ozdobną końcówką wykończ dół tortu. Udekoruj również boki kawałkami kiwi i mięty. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki.

  6. Polewa Drip. Do garnka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i podgrzej na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia.

  7. Dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego aby uzyskać pożądany efekt. Studzimy polewę. Jeśli widzisz, że polewa po wystudzeniu jest bardzo płynna podgrzej ją ponownie i dodaj 50g czekolady. Polewa ma konsystencję gęstą i warto zrobić test na torcie czy wolno spływa, jeśli tak, to jest ok.

  8. Polewę po wystudzeniu wkładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, jeśli nie masz takiej końcówki i worka to użyj grubszego woreczka i zetnij minimalnie końcówkę narożnika.

  9. Dookoła tortu robię niewielkie sopelki i tą czynność powtarzam na całym torcie łącząc cały brzeg tortu.

  10. Jeśli mamy wykończony tort dookoła dopiero wylewamy resztę polewy na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy po całości. Schładzamy pół godziny.

  11. W międzyczasie uszykuj sobie dookoła owoce najlepiej na papierze o takiej średnicy jakiej jest tort, aby sprawdzić czy wystarczy nam owoców. Po schłodzeniu układam na torcie dookoła owoce, a na środku układam przekrojoną na kawałki figę.

  12. Tort w przekroju.

Tort okolicznościowy z Dripem – dodatkowe informacje

Proponuję dodać najpierw 1,5 tabliczki czekolady, a jak będzie a płynna polewa to dodać resztę. Dużo zależy od jakości czekolady.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort na różne okazje
Następny przepis: tort opona z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode