Tort okolicznościowy z Dripem
Składniki:
- Biszkopt 22cm:
- 6 jaj
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- Masa śmietanowa:
- 0,5 litra śmietany kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- dodatkowo:
- 3 kolorowe galaretki
- 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 0,5 słoika dżemu truskawkowego
- Krem maślany:
- 200g miękkiego masła 82%
- 1 szklanka dobrej jakości cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny lub dowolny aromat
- Polewa drip:
- 200g białej czekolady
- 50-60 ml śmietany 30%
- barwnik różowy
- Owoce do dekoracji
- 2 figi
Tort okolicznościowy z dripem – jak zrobić?
-
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 400 ml wody. Po stężeniu pokroić w kosteczkę i wymieszać.
-
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na części.
-
Składamy tort w rancie od biszkopta. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem. Żelatynę namocz z 4 łyżkami wody, po napęcznieniu podgrzej i dodaj do śmietany. Wymieszaj. Odłóż połowę śmietany i wymieszaj z dżemem truskawkowym. Wyłóż masę truskawkową na biszkopt, następnie przykryj kolejnym biszkoptem.
-
Na biszkopt wyłóż dżem z czarnej porzeczki i wyłóż drugą połowę śmietany wymieszanej z galaretkami. Przykryj ostatnim biszkoptem. Schładzamy w lodówce godzinę.
-
Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy. Po schłodzeniu wyjmujemy z rantu, obracamy dnem do góry aby był ładny i równy. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i dokładnie wygładzamy. Jeśli zostało ci kremu dodaj barwnik różowy i ozdobną końcówką wykończ dół tortu. Udekoruj również boki kawałkami kiwi i mięty. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki.
-
Polewa Drip. Do garnka wlej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i podgrzej na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia.
-
Dodaj niewielką ilość barwnika spożywczego aby uzyskać pożądany efekt. Studzimy polewę. Jeśli widzisz, że polewa po wystudzeniu jest bardzo płynna podgrzej ją ponownie i dodaj 50g czekolady. Polewa ma konsystencję gęstą i warto zrobić test na torcie czy wolno spływa, jeśli tak, to jest ok.
-
Polewę po wystudzeniu wkładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, jeśli nie masz takiej końcówki i worka to użyj grubszego woreczka i zetnij minimalnie końcówkę narożnika.
-
Dookoła tortu robię niewielkie sopelki i tą czynność powtarzam na całym torcie łącząc cały brzeg tortu.
-
Jeśli mamy wykończony tort dookoła dopiero wylewamy resztę polewy na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy po całości. Schładzamy pół godziny.
-
W międzyczasie uszykuj sobie dookoła owoce najlepiej na papierze o takiej średnicy jakiej jest tort, aby sprawdzić czy wystarczy nam owoców. Po schłodzeniu układam na torcie dookoła owoce, a na środku układam przekrojoną na kawałki figę.
-
Tort w przekroju.
Tort okolicznościowy z Dripem – dodatkowe informacje
Proponuję dodać najpierw 1,5 tabliczki czekolady, a jak będzie a płynna polewa to dodać resztę. Dużo zależy od jakości czekolady.