Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami

Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami

Zanurzmy się w świecie słodyczy z naszym przepisem na tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami. Wyrafinowane połączenie tropikalnego kokosa z obłędnie słodką białą czekoladą tworzy podstawę tego pysznego deseru, który zaskakuje od pierwszego kęsa. Dodatek soczystych, lekko kwasowych malin sprawia, że smaki idealnie się równoważą. Ten tort jest kwintesencją elegancji i delikatności, dzięki czemu stanie się ulubieńcem każdej imprezy czy spotkania. Masa kokosowa z białą czekoladą zapewnia niezapomniane doznania smakowe, które na długo pozostaną w pamięci. Jeśli jesteś fanem egzotycznych smaków i luksusowych deserów, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600ml śmietany 36%
  • 3 białe czekolady
  • 150g wiórków kokosowych
  • 2 śmietanfixy
  • dżem malinowy
  • maliny
  • 500ml śmietany 36%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami – jak zrobić?

  1. BISZKOPT

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli , na sztywno. Gdy będą tworzyły sztywną pianę dodawaj po łyżce cukru i nadal energicznie miksuj do rozpuszczenia całego cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po kolei żółta. Do masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę przelej do tortownicy 26cm średnicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 40min. Upieczony biszkopt upuść energicznie na podłogę z 50cm i odłóż do wystudzenia.

  2. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KOKOSU

    Krem przygotowujemy dzień wcześniej! Do garnuszka wlej śmietanę 36% oraz wsyp wiórki. Zagotuj. Do miski wrzuć połamane białe czekolady i zalej je wrzącą śmietaną. odstaw. Wymieszaj dokładnie po 5 minutach i włóż na całą noc do lodówki. Masa ładnie stężeje. Następnego dnia dosyp do masy 2 śmietanfixy i wszystko dokładnie ubij. Powstanie pyszny, sztywny krem.

  3. KREM DO OBŁOŻENIA TORTU

    Śmietanę 36% ubij na sztywny krem razem z mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  4. SKŁADANIE TORTU

    Biszkopt przekrój na 3 blaty. Ułóż 1 blat na paterę i nasącz np. sokiem z cytryny. Wyłóż na niego połowę dżemu malinowego i połową kremu z białej czekolady. Powtórz czynność. Ostatni blat również nasączamy, górę i boki tortu smarujemy kremem z mascarpone i dowolnie dekorujemy. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Aby uzyskać wyraźnejszy smak kokosu, możesz go również dodać do biszkoptu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort okolicznościowy z Dripem
Następny przepis: Tort oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode