Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 600ml śmietany 36%
- 3 białe czekolady
- 150g wiórków kokosowych
- 2 śmietanfixy
- dżem malinowy
- maliny
- 500ml śmietany 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Tort o smaku białej czekolady z kokosem i malinami – jak zrobić?
-
BISZKOPT
Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj na najwyższych obrotach miksera, ze szczyptą soli , na sztywno. Gdy będą tworzyły sztywną pianę dodawaj po łyżce cukru i nadal energicznie miksuj do rozpuszczenia całego cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po kolei żółta. Do masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Masę przelej do tortownicy 26cm średnicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 40min. Upieczony biszkopt upuść energicznie na podłogę z 50cm i odłóż do wystudzenia.
-
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KOKOSU
Krem przygotowujemy dzień wcześniej! Do garnuszka wlej śmietanę 36% oraz wsyp wiórki. Zagotuj. Do miski wrzuć połamane białe czekolady i zalej je wrzącą śmietaną. odstaw. Wymieszaj dokładnie po 5 minutach i włóż na całą noc do lodówki. Masa ładnie stężeje. Następnego dnia dosyp do masy 2 śmietanfixy i wszystko dokładnie ubij. Powstanie pyszny, sztywny krem.
-
KREM DO OBŁOŻENIA TORTU
Śmietanę 36% ubij na sztywny krem razem z mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
-
SKŁADANIE TORTU
Biszkopt przekrój na 3 blaty. Ułóż 1 blat na paterę i nasącz np. sokiem z cytryny. Wyłóż na niego połowę dżemu malinowego i połową kremu z białej czekolady. Powtórz czynność. Ostatni blat również nasączamy, górę i boki tortu smarujemy kremem z mascarpone i dowolnie dekorujemy. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Aby uzyskać wyraźnejszy smak kokosu, możesz go również dodać do biszkoptu.