Tort na różne okazje

Tort na różne okazje

Tort to uniwersalny słodki element każdej uroczystości. Dlatego przedstawiamy przepis na tort na różne okazje, który zaskoczy swoim wyglądem i smakiem wszystkich gości. Bogactwo składników pozwoli na stworzenie prawdziwego kulinarne go dzieła sztuki. Niezależnie od tego, czy świętujesz urodziny, rocznicę czy inną ważną życiową chwilę, ten tort sprawdzi się idealnie. Na naszej stronie znajdziesz także wiele tortów na różne okazje zdjęć, które pomogą Ci zainspirować się i stworzyć swoje własne, unikalne wypieki. Przygotuj się na słodkie doznania i niezapomniane chwile spędzone przy stole pełnym smakołyków.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 kostki masła po 200 g
  • Kieliszek spirytusu
  • Poncz do nasączenia
  • 2 szklanki wody przegotowanej
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo
  • Słoiczek kremu czekoladowego 400 g
  • 2 chałwy waniliowe po 100
  • Opłatek dekoracyjny na tort
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich zaparzonych w gorącym mleku (orzechy zalej gorącym mlekiem, zostaw na 20 minut, następnie odsącz na sicie)
  • Herbatniki do obsypania tortu

Tort na różne okazje – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt

    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przekrój na trzy części.

  2. 2. Krem

    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i umieść miskę z masą jajeczną nad garnkiem z wrzącą wodą, ubijaj nad garnkiem do rozpuszczenia się cukru, zdejmij masę i mieszaj do całkowitego wystudzenia, żeby się nie zważyła. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj małymi strumieniami masę jajeczną, utrzyj puszysty krem, dodaj spirytusu. Krem podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj krem czekoladowy, do drugiej pokruszoną chałwę, do trzeciej zaparzone orzechy.

  3. 3. Składniki na poncz połącz ze sobą.
  4. 4. Pierwszy blat biszkoptu nasącz i wyłóż krem orzechowy, połóż drugi blat i krem czekoladowy, przykryj trzecim blatem, wierzch i boki posmaruj kremem chałwowym (odłóż trochę do dekoracji).
  5. 5. Na wierzch połóż opłatek dekoracyjny, boki obsyp pokruszonymi herbatnikami, wierz udekoruj pozostałym kremem.
Słowa kluczowe: torty na różne okazje zdjęcia

Tort na różne okazje – dodatkowe informacje

Jeśli tort będą jadły dzieci nie dodajemy alkoholu do kremu i ponczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort na roczek niebieska CYFERKA
Następny przepis: Tort okolicznościowy z Dripem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode