Tort na różne okazje
Składniki:
- Biszkopt
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 kostki masła po 200 g
- Kieliszek spirytusu
- Poncz do nasączenia
- 2 szklanki wody przegotowanej
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo
- Słoiczek kremu czekoladowego 400 g
- 2 chałwy waniliowe po 100
- Opłatek dekoracyjny na tort
- 150 g zmielonych orzechów włoskich zaparzonych w gorącym mleku (orzechy zalej gorącym mlekiem, zostaw na 20 minut, następnie odsącz na sicie)
- Herbatniki do obsypania tortu
Tort na różne okazje – jak zrobić?
- 1. Biszkopt
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przekrój na trzy części.
- 2. Krem
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i umieść miskę z masą jajeczną nad garnkiem z wrzącą wodą, ubijaj nad garnkiem do rozpuszczenia się cukru, zdejmij masę i mieszaj do całkowitego wystudzenia, żeby się nie zważyła. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj małymi strumieniami masę jajeczną, utrzyj puszysty krem, dodaj spirytusu. Krem podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj krem czekoladowy, do drugiej pokruszoną chałwę, do trzeciej zaparzone orzechy.
- 3. Składniki na poncz połącz ze sobą.
- 4. Pierwszy blat biszkoptu nasącz i wyłóż krem orzechowy, połóż drugi blat i krem czekoladowy, przykryj trzecim blatem, wierzch i boki posmaruj kremem chałwowym (odłóż trochę do dekoracji).
- 5. Na wierzch połóż opłatek dekoracyjny, boki obsyp pokruszonymi herbatnikami, wierz udekoruj pozostałym kremem.
Tort na różne okazje – dodatkowe informacje
Jeśli tort będą jadły dzieci nie dodajemy alkoholu do kremu i ponczu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort na roczek niebieska CYFERKA
Następny przepis: Tort okolicznościowy z Dripem






