Tort na roczek niebieska CYFERKA

Tort na roczek niebieska CYFERKA

Na pierwsze urodziny malucha, zasługują na coś niezapomnianego. Nasz przepis na „Tort na roczek – niebieska cyferka” to wyjątkowe danie, które na pewno ucieszy malucha i gości. Wybierając smakowite składniki, możemy stworzyć unikalne dzieło sztuki kulinarnej, które nie tylko będzie wyglądać niesamowicie, ale też będzie smakować wyjątkowo. Pomysł na tort w kształcie cyferki to świetny sposób na uczczenie tego wyjątkowego dnia. Poniżej znajdziesz listę wszystkich składników, których będziesz potrzebować do stworzenia tego uroczego tortu. Czy jest lepszy sposób na świętowanie pierwszej rocznicy urodzin Twojego maluszka?

Składniki:

  • 3 biszkopty – każdy z trzech jajek
  • Składniki na 1 biszkopta:
  • 3 jajka
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • masa śmietanowa:
  • 1,5 litra kremówki lub czasem 2 litry
  • 6 łyżeczek żelatyny (po 2 łyżeczki na pół litra kremówki)
  • 9 łyżek cukru pudru (po 3 łyżki na pół litra kremówki)
  • puszka brzoskwiń
  • niebieski barwnik spożywczy
  • dekoracje
  • Wymiar blachy: 25cm na 37cm

Tort na roczek niebieska cyferka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. Tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.

2. Biszkopty przekrawamy tak jak widać na obrazku na 2 paski jeden musi być grubszy.

3. Następnie wąski pasek przecinamy na pół i jedną część jeszcze raz na pół, aby powstały 2 kwadraciki i długi prostokąt.

4. Długi prostokąt ścinamy ze skosa z obu stron aby powstał romb.

5. Odkładamy niepotrzebne części.

6. Składamy wszystkie części w kształt przypominający cyfrę 1.

7. Do kubka wsyp 4 łyżki żelatyny i zalej 6 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Gdy ubijesz śmietanę to podgrzej chwilkę w mikrofali lub na gazie aby się rozpuściła.

8. Zimną kremówkę (1 litr) ubij i dodaj 6 czubatych łyżek cukru pudru i delikatnie wymieszaj. Pozostałą kremówkę ubij później, bo tak by się wszystko za szybko ściągało.

9. Do napęczniałej i podgrzanej żelatynę dodaj dużą łyżkę ubitej śmietany i szybko dodaj do pozostałej śmietany.

10. Energicznie miksuj, aby nie powstały grudki.

11. Biszkopt smarujemy bitą śmietaną, a na wierzch kładziemy np. brzoskwinie.

12. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i powtarzamy kolejność.

13. Jak złożymy wszystkie biszkopty to równo ugładzamy nożem lub szpatułką wierzch i boki biszkoptu śmietaną tak aby był ładny i gładki.

14. Resztę śmietany barwimy na niebiesko i ozdabiamy boki za pomocą dekoratora do robienia ozdobnych wzorów na torcie. Napis można również wykonać z pozostałej śmietany. Na koniec kładziemy dekorację z postacią z bajki lub same ozdobne kwiatki.

Słowa kluczowe: co kładziemy na roczek.

Porady – dodatkowe informacje

Na torta na roczek można położyć dowolną dekorację dla chłopca lub dziewczynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort na Komunię z żywymi kwiatami
Następny przepis: Tort na różne okazje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode