Tort na 18 urodziny

Tort na 18 urodziny

18 urodziny to wyjątkowe i niezapomniane wydarzenie. Z okazji tego milowego kroku warto przygotować coś niezwykłego, a idealnym rozwiązaniem jest domowy, ręcznie robiony tort. Niezależnie od tego, czy szukasz tortu na osiemnastkę dla dziewczyny, czy chcesz zaskoczyć chłopaka niebanalnym wypiekiem, mamy dla ciebie idealny przepis. Ten elegancki i smaczny tort na 18 urodziny, może być doskonałym dodatkiem do uroczystości zarówno dla dziewczynek, jak i chłopców. Nasz przepis na tort na 18-ste urodziny jest prosty do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli zarówno jubilata, jak i gości.

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO ORZECHOWE
  • Po 10 łyżek
  • mąki
  • cukru
  • zmielonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY (wszystkie składniki razy 3)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • proszku do pieczenia na koniec łyżeczki
  • MASA(podaje podwójny przepis)
  • 10 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 kostki margaryny
  • DO DEKORACJI LUKIER PLASTYCZNY
  • Gotowy lub zrobiony
  • Składniki
  • 50 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • około 80 dag cukru pudru
  • kilka drucików florystycznych
  • barwniki lub sok malinowy
  • dwie małe wykałaczki
  • PONCZ
  • Szklanka mocnej herbaty
  • 2 łyżki rumu

Tort na 18 urodziny – jak zrobić?

  1. BISZKOPT ORZECHOWY

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylewamy na tortownicę (26 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 30 min.
  2. CIASTO ORZECHOWE

    Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Wylać do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem, ale tylko spód i obsypanej mąką. Piekarnik nagrzać i piec około 50 min. Po ostygnięciu przeciąć na pół aby powstały 2 krążki.
  3. BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY

    Pieczemy 3 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę (20 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 25 min.
  4. MASA

    Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzoną masę jajeczną.
  5. Lukier plastyczny

    Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Cukier puder wysypujemy na blat i wylewamy żelatynę z glukozą. Staramy się zarabiać wszystko razem najpierw łyżką, a potem dłońmi. Wyrabiamy masę do czasu aż będzie mieć konsystencję plasteliny. Farbujemy na dowolne kolory.
  6. Biszkopty polewamy ponczem. Nakładamy krem. Zaczynamy od większych krążków. Ciasto orzechowe, krem, biszkopt orzechowy, krem, ciasto orzechowe, cienko krem. Teraz osobno małe krążki przekładamy kremem. Obydwa ciasta smarujemy całe kremem i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy przygotować róże do dekoracji. Ja wykrawam krążki z lukru, trochę rozgniatam na końcach żeby wychodziły ładne płatki składam je, płatek po płatku formując różę. Jeśli ktoś nie ma barwników można farbować lukier sokami lub galaretką. Robimy kilka liści. Na gotowe ciasto nakładamy rozwałkowany lukier zaczynamy od spodu tortu czyli większego ciasta. Odcinamy nadmiar lukru przyciskając lukier aby ładnie obkleił ciasto. Wycinamy dekoracyjne paski z lukru o innym kolorze i przyklejamy wodą do lukru. Nakładamy mniejsze ciasto na tort i również obklejamy go lukrem. Cyferkę 18 wycinamy z lukru wkładamy od spodu wykałaczkę aby można je było potem wbić w tort i pozostawiamy do wyschnięcia. Z pozostałego lukru wycinamy gwiazdki wbijamy w nie drucik od spodu i również pozostawiamy do wysuszenia. Dekorujemy tort różami, wbijamy cyferki i gwiazdki. Dookoła robimy dekoracyjne kulki. Jak zrobić kokardę pokazuję krok po kroku.
  7. Dwa paski Z lukru wycinamy dwa paski równe paski
  8. Zagniatamy na końcach Nakładamy je na dwa osobne ruloniki np. po ręczniku papierowym, i zagniatamy na końcach
  9. składamy je ze sobą Składamy je razem końcami
  10. tworzymy harmonijke Wycinamy równy kwadrat, robimy z niego harmonijkę
  11. Łączymy na składaniu Nakładamy na łączenie, pozostawiamy do wyschnięcia

Słowa kluczowe: tort na 18 urodziny przepis, tort na 18 przepisy, tort na 18 przepis, torty na 18 stke, jaki tort na 18 urodziny, torty na 18-stkę, tort na 18 nastke, tort na 18 stke dla dziewczyny, tort na 18 urodziny dla dziewczyny, torty na 18 urodziny dla chłopaka, tort na 18 dla dziewczyny

Porady – dodatkowe informacje

Lukier plastyczny bardzo szybko wysycha więc należy go przykrywać folią jeśli z niego nie korzystamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Myszka Miki
Następny przepis: Tort na chrzciny bliźniaków - Twins Christening Cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode