Tort motocyklisty

Tort motocyklisty

Celebrowanie urodzin miłośnika motocykli? Szukasz unikalnego sposobu na zaskoczenie? Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Tort Motocyklisty. To intrygujące połączenie kulinariów i sztuki, które na pewno wywoła oszałamiający efekt na imprezie. Daleko od typowego tortu urodzinowego, ten niezwykły wypiek charakteryzuje się precyzyjnie odtworzonym kształtem motoru. Z pewnością przyciągnie uwagę każdego, nie tylko zapalonych motocyklistów. Przygotuj się na odrobinę wyzwania, ale przede wszystkim dobrej zabawy mijając te kreatywne bariery. Odkryj stylowy i smaczny sposób na świętowanie pasji do dwóch kółek. Przygotuj tort, który zostanie zauważony i zapamiętany!

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli
  • Biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • Krem ferrero rocher:
  • 500 g masła
  • 500 g mascarpone
  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 350 g nutelli
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 220 g wafelków orzechowych bez polewy
  • Nasączenie:
  • 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 1250 g masy czarnej
  • 250 g masy pomarańczowej
  • 250 g masy żółtej
  • klej spożywczy

Tort motocyklisty – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Biszkopt jasny:

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.

    Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

  2. 2.
    Biszkopt ciemny:

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.

    Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

  3. 3.
    Krem:

    Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie:

    Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok.

  4. 4.
    Składanie tortu:

    Na paterze lub podkładce układamy jasny blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Przykrywamy ciemnym blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Postępujemy tak z każdym blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

Porady – Dodatkowe informacje: Tort motocyklisty

– Tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej.

– Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort mocno czekoladowy
Następny przepis: Tort Myszka Minnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode