Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych
Czy jest coś bardziej kuszącego niż słodki, soczysty tort? Nasz przepis na tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych to prawdziwa gratka dla łasuchów. To nie tylko wspaniale smakuje, ale także prezentuje się przepięknie, dzięki dekoracji z ulubionych rurek waflowych. Już sam zapach świeżych malin połączonych z lekkością kremu i chrupkością rurek waflowych sprawi, że ciężko będzie Ci się oprzeć tej pokusie. Ten tort to idealne połączenie smaków i tekstur, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Idealny na urodziny, imieniny, czy inne wyjątkowe okazje.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 12 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 opakowania waniliowego budyniu (proszek budyniowy po 40 gram każdy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
- 2 litry kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 2 cytryn
- 2 cukry waniliowe
- 8 śmietan-fixów
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy
- słoik malinowego dżemu
- 3 białe czekolady
- 30 dag świeżych malin
- ok. 700 gram nadziewanych rurek waflowych
- Poncz do nasączenia
- 1,5 szklanki malinowej herbaty z cytryną
Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową formę (40×40 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem. Piec ok 40 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blat ciasta przekroić na pół. -
2.
Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny oraz cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać sok z buraka lub różowy barwnik. Wymieszać aby krem miał jednolity różowy kolor. -
3.
Dolny blat nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem malinowym oraz połową ubitej śmietany. Nałożyć górny blat, nasączyć, posmarować połową pozostałej śmietany. -
4.
Białą czekoladę zetrzeć na wiórki nożykiem do obierania warzyw lub roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wylać na dużą metalową tacę i schłodzić. Po czym szerokim nożem zeskrobać wiórki. -
5.
Rurki waflowe przekroić na pół i ułożyć z nich płotek wokół tortu, przewiązać wstążeczką aby nie odkleiły się od brzegu tortu. -
6.
Tort udekorować za pomocą szprycy pozostałą bitą śmietaną oraz malinami i wiórkami z czekolady.
Tort malinowy ozdobiony rurkami waflowymi, to wyjątkowa i smaczna słodkość, którą możesz samodzielnie przygotować.
Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych – dodatkowe informacje
Tort można ozdobić rurkami waflowymi oraz innymi owocami, takimi jak truskawki. Do dekoracji można wykorzystać zarówno białą bitą śmietanę, jak i czekoladę – mleczną lub gorzką.