Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych

Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych

Czy jest coś bardziej kuszącego niż słodki, soczysty tort? Nasz przepis na tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych to prawdziwa gratka dla łasuchów. To nie tylko wspaniale smakuje, ale także prezentuje się przepięknie, dzięki dekoracji z ulubionych rurek waflowych. Już sam zapach świeżych malin połączonych z lekkością kremu i chrupkością rurek waflowych sprawi, że ciężko będzie Ci się oprzeć tej pokusie. Ten tort to idealne połączenie smaków i tekstur, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Idealny na urodziny, imieniny, czy inne wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 12 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 opakowania waniliowego budyniu (proszek budyniowy po 40 gram każdy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 2 litry kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • 2 cukry waniliowe
  • 8 śmietan-fixów
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z buraka lub różowy barwnik spożywczy
  • słoik malinowego dżemu
  • 3 białe czekolady
  • 30 dag świeżych malin
  • ok. 700 gram nadziewanych rurek waflowych
  • Poncz do nasączenia
  • 1,5 szklanki malinowej herbaty z cytryną

Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych – jak zrobić?

  • 1.
    Biszkopt: Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową formę (40×40 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem. Piec ok 40 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blat ciasta przekroić na pół.
  • 2.
    Kremówkę ubić na sztywno dodając w połowie ubijania sok z cytryny oraz cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietanfixami. Do ubitej kremówki dodać sok z buraka lub różowy barwnik. Wymieszać aby krem miał jednolity różowy kolor.
  • 3.
    Dolny blat nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem malinowym oraz połową ubitej śmietany. Nałożyć górny blat, nasączyć, posmarować połową pozostałej śmietany.
  • 4.
    Białą czekoladę zetrzeć na wiórki nożykiem do obierania warzyw lub roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wylać na dużą metalową tacę i schłodzić. Po czym szerokim nożem zeskrobać wiórki.
  • 5.
    Rurki waflowe przekroić na pół i ułożyć z nich płotek wokół tortu, przewiązać wstążeczką aby nie odkleiły się od brzegu tortu.
  • 6.
    Tort udekorować za pomocą szprycy pozostałą bitą śmietaną oraz malinami i wiórkami z czekolady.

Tort malinowy ozdobiony rurkami waflowymi, to wyjątkowa i smaczna słodkość, którą możesz samodzielnie przygotować.

Tort malinowy z płotkiem z rurek waflowych – dodatkowe informacje

Tort można ozdobić rurkami waflowymi oraz innymi owocami, takimi jak truskawki. Do dekoracji można wykorzystać zarówno białą bitą śmietanę, jak i czekoladę – mleczną lub gorzką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort malinowo-jogurtowy
Następny przepis: TORT MARZEŃ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode