tort malinowo-kokosowy

tort malinowo-kokosowy

Czy istnieje coś smaczniejszego niż połączenie świeżych, letnich malin z egzotycznym kokosem? Właśnie owo połączenie stanowi podstawę do przygotowania tortu malinowo-kokosowego. Ten przepis to prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników tych dwóch składników, ale także dla wszystkich tych, którzy cenią sobie lekkość i orzeźwiający smak. Zachwyca nie tylko swoją kremową konsystencją, ale również wyglądem – delikatne wiórki kokosowe pięknie kontrastują z czerwonymi owocami. Ceniony jest również za prostotę przygotowania, czyniąc go idealnym wyborem na każdą okazję – od rodzinnej celebracji, po codzienny deser.

Składniki:

  • Przepis na tortownicę o średnicy 24cm (14 kawałków)
  • Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml zimnej wody
  • 30 ml oleju
  • Szczypta soli
  • Krem:
  • Masa kokosowa:
  • 100g wiórek kokosowych
  • 500ml mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
  • 3 łyżki cukru
  • +
  • 500g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki 36% UHT
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Mus malinowy:
  • 500g malin (odkładamy ok 30 sztuk do dekoracji)
  • 100ml wody
  • 1 łyżka agaru
  • 3 łyżki cukru
  • Dekoracja:
  • 30 malin
  • 1 opakowanie pralinek rafaello
  • Listki mięty
  • 1/2 szklanki gorzkiej herbaty do nasączenia blatów.

Tort malinowo-kokosowy – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt:

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, funkcja grzania góra/dół. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do miski (dzieży miksera) przelewamy białka, dodajemy sól i ubijamy. Podczas ubijania, gdy masa nam się dobrze spieniła dodajemy porcjami cukier stale ubijając aż piana będzie szklista. Bo tak błyszczących białek dodajemy żółtka – po 1 sztuce co kilka sekund. Dolewamy wodę i olej i stale ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Gdy nasz biszkopt jest gotowy, wlewamy do tortownicy, dokładnie wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony) Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy będzie zimny, delikatnie odcinamy boki formy nożem. Otwieramy tortownicę i wyjmujemy biszkopt. Kroimy na 3 blaty.

  2. 2. Krem kokosowy:

    Wiórki kokosowe wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wiórka wchłonął cały płyn (trwa to ok. godziny). Gotową masę kokosową studzimy. Śmietankę i mascarpone mocno chłodzimy. Do miski (dzierży miksera) wlewamy śmietankę i dodajemy serek mascarpone. Na wysokich obrotach ubijamy krem. W połowie ubijania dodajemy cukier puder i skórkę otartą z 1 cytryny. Odkładamy 5-6 łyżek kremu do lodówki (przydadzą nam się do dekoracji tortu), a do pozostałej części, dokładamy zimną masę kokosową i dokładnie mieszamy na niższych obrotach.

  3. 3. Mus malinowy:

    Maliny wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i gotujemy aż się rozpadną. Jeszcze gorące przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gotowy mus przelewamy do rondelka i ponownie zagotowujemy. Agar rozpuszczamy w odrobinie wody i łączymy z gotującym się musem malinowym, następnie studzimy.

  4. 4. Tort:

    Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze/talerzu/podkładce i nasączamy go herbatą. Nasączony blat smarujemy połową musu malinowego, następnie wykładamy połowę kokosowego kremu. Całość przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy, smarujemy malinowym musem, a następnie kremem kokosowym. Całość przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy. Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki na ok. 2h do schłodzenia. Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki, tynkujemy go pozostawionym kremem i dekorujemy pralinkami rafaello, malinami i listkami mięty. Tort jest najlepszy następnego dnia.

Porady – dodatkowe informacje

Tort malinowo-kokosowy jest najlepszy następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort malinowo-jogurtowy
Następny przepis: TORT MARZEŃ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode