Tort makowy z kremem z białej czekolady oraz masą kawową
Tort makowy z kremem z białej czekolady stanowi prawdziwe urzeczenie dla koneserów słodkości. Idealny na specjalne okazje, oczaruje swoim wyglądem i smakiem każdego obdarowanego nim gościa. Intensywny, prawie pikantny smak maki znakomicie komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady, tworząc harmonię, której nie sposób nie docenić. Do tego niebanalne połączenie z masą kawową dodaje słodkiej mieszaninie nieco wyrazistości, która idealnie przełamuje jej słodycz. Każdy kąsek tego tortu to prawdziwa uczta dla podniebienia, dostarczająca niezapomnianych doznań smakowo-wzrokowych. Tort makowy z kremem z białej czekolady to zdecydowanie propozycja dla tych, którzy szukają niekonwencjonalnych połączeń słodkich smaków.
admin
Składniki:
- Składniki na 3 blaty biszkoptowo – makowe:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)
- 200 g maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)
- Krem z białej czekolady:
- 300 g białej czekolady, posiekanej
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- Masa kawowa:
- 2 żółtka
- 250g masła
- 1 szklanka mleka (250ml)
- ½ szklanki cukru (100g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Do nasączenia biszkoptu- 150 ml amaretto lub rumu i pół szklanki mocnego, wystudzonego naparu z herbaty
Tort makowy z kremem z białej czekolady oraz masą kawową – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, odłożyć. Wymieszać z makiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, dalej ubijając, do połączenia. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej biszkopt, wyrównać jego powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów. Naponczować herbatą z amaretto.
- Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
- Przygotować masę kawową. Łyżkę kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, przykryć folią spożywczą (tak, aby folia przylegała do powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać małymi porcjami kawę.
- Na 1 blat makowy nałożyć większą część masy z białej czekolady. Przyłożyć kolejnym blatem biszkoptowym. Rozsmarować masę kawową. Położyć kolejny blat. Rozsmarować pozostałą część masy z białej czekolady na wierzch i boki tortu. Z masy kawowej szprycą udekorować tort. Smacznego!
Tort makowy z kremem z białej czekolady oraz masą kawową – dodatkowe informacje
Jeśli nie chcemy zdobić tortu różyczkami z masy kawowej możemy zmniejszyć proporcje o połowę.
Masa z białej czekolady musi stać min 12 godzin by uzyskała odpowiednią konsystencję po ubiciu, inaczej będzie rzadka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tort makowo-pomarańczowy z rumem
Następny przepis: tort malakoff