Tort makowo kokosowy
Tort makowo-kokosowy to prawdziwy rarytas dla wielbicieli oryginalnych smaków. Pachnący, wilgotny biszkopt makowy przełożony kremem kokosowym to połączenie, które udowadnia, że prostota often kryje zaskakującą głębię smaku. Krem o aksamitnej strukturze i delikatnym smaku kokosa wspaniale komponuje się z nutą maku, dodając ciastu niepowtarzalnej szlachetności. Ten tort makowo-kokosowy jest idealny na urodziny, imieniny, czy inne uroczystości rodzinne. Przygotowanie go wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy na pewno zrekompensuje te chwilowe trudy. Przepis korzysta z dostępnych składników, stawiając na prostotę i jakość. Tort jest przy tym nie tylko smaczny, ale i pięknie prezentuje się na stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt makowy
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mielonego maku
- Blat kokosowy
- 3 białka
- 100 g cukru
- 150 g kokosu
- Krem
- 1 litr kremówki
- 0,5 kg mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
- dżem brzoskwiniowy do posmarowania
- migdały płatki do posypania
Tort makowo kokosowy – jak zrobić?
- Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 25 min. Wyjąć i ostudzić.
- Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Wyjąć i wystudzić.
- Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką (nie miksować).
- Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt.
- Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie „kwiatów”. Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka.
- Tort schłodzić najlepiej całą noc.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu tortów wtedy proponuję śmietanę ubić na 2 razy.