Tort makowo kokosowy

Tort makowo kokosowy

Tort makowo-kokosowy to prawdziwy rarytas dla wielbicieli oryginalnych smaków. Pachnący, wilgotny biszkopt makowy przełożony kremem kokosowym to połączenie, które udowadnia, że prostota often kryje zaskakującą głębię smaku. Krem o aksamitnej strukturze i delikatnym smaku kokosa wspaniale komponuje się z nutą maku, dodając ciastu niepowtarzalnej szlachetności. Ten tort makowo-kokosowy jest idealny na urodziny, imieniny, czy inne uroczystości rodzinne. Przygotowanie go wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy na pewno zrekompensuje te chwilowe trudy. Przepis korzysta z dostępnych składników, stawiając na prostotę i jakość. Tort jest przy tym nie tylko smaczny, ale i pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Biszkopt makowy
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • Blat kokosowy
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 150 g kokosu
  • Krem
  • 1 litr kremówki
  • 0,5 kg mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • dżem brzoskwiniowy do posmarowania
  • migdały płatki do posypania

Tort makowo kokosowy – jak zrobić?

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 25 min. Wyjąć i ostudzić.
  2. Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Wyjąć i wystudzić.
  3. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką (nie miksować).
  4. Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt.
  5. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie „kwiatów”. Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka.
  6. Tort schłodzić najlepiej całą noc.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu tortów wtedy proponuję śmietanę ubić na 2 razy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort łóżko
Następny przepis: Tort makowy bez mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode