Tort łóżko
Zapraszamy do stworzenia nietypowego i urokliwego deseru o nazwie „Tort łóżko”. Ten kreatywny smakołyk to kombinacja ulubionych słodkości z elementami dających efekt wizualny przypominający komfortowe łóżko. Dzięki niemu przenieść można się do krainy sennych marzeń, bez opuszczania stołu kuchennego. Idealny na urodziny, imprezy przebierane, a także jako rytm dnia dla małych smakoszy. Ciężko będzie mu się oprzeć, niezależnie od okazji. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z wypiekami, ten przepis dostarczy Ci nie tylko słodkiej rozkoszy, ale także mnóstwo zabawy.
admin
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek;
- 1 szkl. mąki tortowej;
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
- szklanka cukru pudru;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- PONCZ:
- sok z brzoskwiń;
- przegotowana woda.
- Masa śmietanowa:
- 1/2 l śmietany 30%;
- 125g serka mascarpone;
- 2 łyżki cukru pudru.
- ORAZ:
- 1/2 puszki brzoskwiń w puszcze;
- kakao „Puchatek”;
- 3 kostki gorzkiej czekolady;
- łyżka posypki czekoladowej;
- sos do deserów o smaku toffi;
- tabliczka mlecznej czekolady do wykonania „ramy” łóżka.
Tort „łóżko” – jak zrobić?
-
BISZKOPT:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- W dużej misce miksujemy najpierw białka na sztywno. Dodajemy cukier. Gdy składniki się połączą w puszystą pianę dodajemy żółtka. Następnie porcjami dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masę wlewamy do blachy 23×32 cm wyłożonej papierem, pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
- Chłodny biszkopt kroimy na 2 równe części wszerz, a następnie przekrawamy w połowie, aby powstały 4 placki. Biszkopt owijamy, aby nie wysechł, odstawiamy.
-
Czekoladę łamiemy, wkładamy do woreczka cukierniczego i przekładamy do gorącej, ale nie gotującej się wody. Gdy czekolada się rozpuści, wycinamy w woreczku jak najmniejszy otwór i wyciskamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc wzór ramy od łóżka.
Czekoladowy wzór wkładamy do lodówki (u mnie na całą noc). -
MASA ŚMIETANOWA
Śmietanę 30% mocno chłodzimy. Ubijamy, aż stanie się gęsta. Dodajemy cukier puder, a na końcu, porcjami serek mascarpone.MASA STRACIATELLA
Z masy śmietanowej odkładamy 1/3 i mieszamy ze startą gorzką czekoladą i posypką czekoladową. -
Pierwszy placek tortu nasączamy ponczem. Wykładamy masę śmietanową (1/3 pozostałej masy) i brzoskwinie. -
Drugi placek tortowy nasączamy ponczem i wykładamy masę straciatella. -
Trzeci placek nasączamy ponczem, wykładamy połowę masy śmietanowej i pokrojone brzoskwinie. -
Górną część tortu i boki smarujemy pozostałą masą śmietanową.
Tort ozdabiamy kolejno:- poduszkami wykonanymi z brzoskwiń
- kołdrą wykonaną z kakao
- czekoladowymi barierkami
- dywanikiem wykonanym z sosu toffi.
Tort łóżko – dodatkowe informacje
Ponieważ barierki są dość cienkie, a czekolada rozpuszcza się szybko, od momentu wyjęcia z lodówki do przyklejenia czekolady do tortu musi minąć jak najmniej czasu. Dla pewności, żeby czekolada się nie połamała lub nie stopiła, możemy ją włożyć na 15 minut do zamrażarki i po wyjęciu natychmiast ulokować na torcie.