Tort lalka Barbie

Tort lalka Barbie

Twój mały fan Barbie będzie wniebowzięty od widoku oryginalnego tortu w kształcie lalki Barbie. Ten przepis jest doskonałym pomysłem na wyjątkowy tort urodzinowy, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika tej popularnej lalki. Uwielbiasz piec, ale nosisz w głowie pytanie „tort lalka Barbie jak zrobić”? Już teraz przeczytasz jak stworzyć idealny tort dla małej księżniczki. Nie tylko pyszny, ale też spektakularny wyglądowo tort barbie, to świetny sposób na urozmaicenie każdej dziecięcej imprezy. Stwórz swojemu dziecku niezapomniane wspomnienia z dzieciństwa – poczuj magię pieczenia!

Składniki:

  • Biszkopt makowy
  • 8 jajek (średnica tortownicy 26-28cm)
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 SZKLANKI CUKRU
  • Masa śmietanowa do środka:
  • ok 0,5 litra śmietany 30-36%
  • 250g serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • owoce (np.banany i maliny)
  • krem dekoracyjny:
  • 400g masła 82%
  • 400 cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • barwniki spożywcze (kolory wg.uznania)
  • dodatkowo:
  • lalka
  • folia spożywcza
  • końcówka do zdobień M1

Tort lalka Barbie – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Po wystudzeniu z biszkopt przecinamy na 3 części.
    Z każdej części biszkopta wycinamy różnej wielkości okręgi od największego do najmniejszego tak aby złożyć suknie lalki (około 7-8 krążków)
  3. Krem śmietanowy:
    Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix.
  4. Masą śmietanową przekładamy krążki biszkoptu dodając między warstwy owoce. Powtarzamy czynność do ukończenia masy i biszkoptu. Na koniec ostatni krążek dociskamy aby tworzył półkole sukienki. Schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu ścinamy nadmiar wystającego biszkoptu tak aby sukienka nabrała kształtu. Na środku robię nożem nacięcie i wkładam lakę owiniętą do połowy folią spożywczą.
  5. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując. Można dodać ulubiony aromat smakowy.
  6. Schłodzony tort dekorujemy kremem maślanym aby zakryć biszkopt. Sukienkę z kremu można zrobić w jednym kolorze np. różowym ,niebieskim itp. lub w cieniowanych kolorach.
    Jeśli chcemy cieniowany kolor to krem dzielę na 2 części i stopniowo barwię dodając jasny krem do kremu z barwnikiem. W ten sposób uzyskuję kolory od ciemnego do jasnego.
    Przekładam krem do worka cukierniczego z ozdobną końcówką np. o symbolu M1 i dekoruję tort zaczynając od dołu, aż po samą górę sukienki wykonując po 1,5 obrotu na jedną rozetkę. Cały tort schładzam w lodówce.

Tort lalka Barbie – dodatkowe informacje

Polecam również do dekoracji sukienki krem maślany na jajkach. Przepis na ten krem można znaleźć pod adresem:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-maslany-do-dekoracji-ciast-i-babeczek#a3083246


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Kucyk Pony
Następny przepis: Tort kukułka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode