Tort kukułka
Czy jest coś lepszego niż ciasto, które potrafi nastrajać na dobrą zabawę? Kukułka to kosmiczny, dekadencki tort od Moje Wypieki, który jest idealny na każdą okazję. Z przyjemnością prezentujemy ten kuszący przepis, który stanowi połączenie delikatnego biszkoptu, aksamitnej czekolady i lekkiej, niezwykle kremowej pianki. Imponująca warstwa czekoladowa zdecydowanie odpowiada za jego niepowtarzalny smak, który zostawia niezapomniane wrażenie. Kukułka to magia słodyczy skondensowana w jednym cieście, stanowiąca prawdziwą ucztę dla wszystkich wielbicieli deserów. Bez względu na porę roku, każdy kęs tego niebiańskiego tortu to czysty odpoczynek i relaks. Każdy deser Moje Wypieki to gwarancja sukcesu.
admin
Składniki:
- CIASTO CZEKOLADOWE:
- 6 jaj
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 6 łyżek zimnej wody
- 2,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA KUKUŁKOWA:
- 3 łyżki kawy mielonej
- 1/2 szkl. wrzącej wody
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 4 kieliszki wódki
- MASA ŚMIETANOWA:
- 1/2 l śmietany 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szkl. wrzątku
- GANACHE CZEKOLADOWY:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag mlecznej czekolady
- 110 ml śmietany 30%
- 20 dag masła
- PONADTO:
- biszkopciki okrągłe
- 100 ml śmietany 30%
- 1 śmietanfix
- borówki
- ziarenka granatu
- gałązki rozmarynu
Tort kukułka – jak zrobić?
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę. Masę podzielić na 2 części.
- Wierzch udekorować wg własnego uznania rozetkami ubitej śmietany usztywnionej śmietanfixem, borówkami, ziarenkami granatu oraz gałązkami rozmarynu.
- Gotowym ganache czekoladowym „otynkować” tort dookoła eliminując wszelkie nierówności. Schłodzić.
- Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce roztopionej czekolady.
- Czekolady na ganache rozpuścić w śmietance.
- Schłodzić.
- Na wierzch położyć drugi placek ciasta czekoladowego.
- Przykryć drugą częścią masy śmietankowej.
- Na masie ułożyć biszkopciki, na to wylać gęstą masę kukułkową.
- Na biszkopt wyłożyć część masy śmietankowej – wyrównać.
- Białka ubić na sztywno.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Pozwolić by lekko stężała.
- Do zimnej masy dodać 4 kieliszki wódki. Dokładnie wymieszać, schłodzić – by masa zgęstniała.
- Do kawy dodać mleczną i gorzką czekoladę, wszystko rozpuścić. Wystudzić.
- Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wrzątku, następnie przecedzić.
- Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
- Ciasto wylać do formy /22 cm / wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30-35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
- Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Do ubitej piany z cukrem dodać wodę oraz żółtka, jedno po drugim stale ubijając.
- Ubijając, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.
Tort kukułka – dodatkowe informacje
Masę kukułkową schładzałam w zamrażarce – szybciej gęstnieje.