Tort kukułka

Tort kukułka

Czy jest coś lepszego niż ciasto, które potrafi nastrajać na dobrą zabawę? Kukułka to kosmiczny, dekadencki tort od Moje Wypieki, który jest idealny na każdą okazję. Z przyjemnością prezentujemy ten kuszący przepis, który stanowi połączenie delikatnego biszkoptu, aksamitnej czekolady i lekkiej, niezwykle kremowej pianki. Imponująca warstwa czekoladowa zdecydowanie odpowiada za jego niepowtarzalny smak, który zostawia niezapomniane wrażenie. Kukułka to magia słodyczy skondensowana w jednym cieście, stanowiąca prawdziwą ucztę dla wszystkich wielbicieli deserów. Bez względu na porę roku, każdy kęs tego niebiańskiego tortu to czysty odpoczynek i relaks. Każdy deser Moje Wypieki to gwarancja sukcesu.

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 6 jaj
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA KUKUŁKOWA:
  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 1/2 szkl. wrzącej wody
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 4 kieliszki wódki
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. wrzątku
  • GANACHE CZEKOLADOWY:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 110 ml śmietany 30%
  • 20 dag masła
  • PONADTO:
  • biszkopciki okrągłe
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 śmietanfix
  • borówki
  • ziarenka granatu
  • gałązki rozmarynu

Tort kukułka – jak zrobić?

  1. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę. Masę podzielić na 2 części.
  2. Wierzch udekorować wg własnego uznania rozetkami ubitej śmietany usztywnionej śmietanfixem, borówkami, ziarenkami granatu oraz gałązkami rozmarynu.
  3. Gotowym ganache czekoladowym „otynkować” tort dookoła eliminując wszelkie nierówności. Schłodzić.
  4. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce roztopionej czekolady.
  5. Czekolady na ganache rozpuścić w śmietance.
  6. Schłodzić.
  7. Na wierzch położyć drugi placek ciasta czekoladowego.
  8. Przykryć drugą częścią masy śmietankowej.
  9. Na masie ułożyć biszkopciki, na to wylać gęstą masę kukułkową.
  10. Na biszkopt wyłożyć część masy śmietankowej – wyrównać.
  11. Białka ubić na sztywno.
  12. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Pozwolić by lekko stężała.
  13. Do zimnej masy dodać 4 kieliszki wódki. Dokładnie wymieszać, schłodzić – by masa zgęstniała.
  14. Do kawy dodać mleczną i gorzką czekoladę, wszystko rozpuścić. Wystudzić.
  15. Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wrzątku, następnie przecedzić.
  16. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na 2 części.
  17. Ciasto wylać do formy /22 cm / wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30-35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
  18. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  19. Do ubitej piany z cukrem dodać wodę oraz żółtka, jedno po drugim stale ubijając.
  20. Ubijając, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.

Tort kukułka – dodatkowe informacje

Masę kukułkową schładzałam w zamrażarce – szybciej gęstnieje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort lalka Barbie
Następny przepis: Tort lis rabus z Dory

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode