TORT KUBUŚ PUCHATEK
Składniki:
- Biszkopt z 8 jaj
- 8 jaj
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- forma okrągła 28cm
- Krem czekoladowy według swojego sprawdzonego przepisu na 1 litr mleka i 2 kostki margaryny lub:
- 2 Kremy do karpatki do gotowania na mleku
- 1 litr mleka
- 4 łyżko kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- owoce
- masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś
- sama robiłam :
- składniki musisz podwoić.
- 800 g cukru pudru,
- 100 g glukozy,
- 4 łyżeczki żelatyny
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 70 ml wody oraz sitko.
- kilka kropli olejku migdałowego
- 3 barwniki spożywcze
Tort kubuś puchatek – jak zrobić?
-
1.
Krem karpatkowy przygotuj tak jak podano na opakowaniu,Jest bardzo smaczny na typowym budyniu.
Do tak przygotowanego budyniu dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
-
2.
Dodaj kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.
-
3.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40 minut. W taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.
-
4.
Nakładamy krem i owoce.
-
5.
Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
-
6.
Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jeśli za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj.
-
7.
Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.
-
8.
Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.
-
9.
Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
-
10.
Wydrukuj z internetu dowolny wzór Kubusia lub narysuj na kartce.
-
11.
Następnie wytnij obrazek na kilka elementów i połóż na rozwałkowaną kolorową masę cukrową, aby wyciąć delikatnie nożykiem dekorację na tort. Elementy pozostaw na 10 minut, aby lekko stwardniały i przełóż na tort.
-
12.
Wytnij literki i pozostaw na foli, aby łatwiej było przełożyć dekorację na tort.
-
13.
Po położeniu dekoracji Kubusia na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.
TORT KUBUŚ PUCHATEK – dodatkowe informacje
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła. Torty można kształtować jak tylko się da, okrągłe czy też zarys postaci Kubusia.