Tort księżniczka

Tort księżniczka

Ukochana przez wszystkie małe damy, bajka o księżniczce, teraz może stać się rzeczywistością w formie pysznego tortu. Przedstawiamy oryginalny i niezwykle efektowny przepis na „Tort księżniczka”. Idealnie nadaje się na urodzinową ucztę młodej fanki Disneyowskich bohaterek. Udekorowany z nutą fantazji, pełen smaku i magii. Co więcej, może to być świetna okazja, aby nauczyć najmłodszych, jak piec i dekorować – pod okiem dorosłych oczywiście – ale zdecydowanie przekształca to wspaniałą zabawę, będąc równocześnie wspaniałym prezentem. Przygotuj się więc, aby wejść w pełen słodyczy, fantazji i magii świat, kreując niezapomniany tort księżniczka.

Składniki:

  • Biszkopt I- z tortownicy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Biszkopt II- z formy do babki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Krem I- kolor kremowy:
  • 2 gotowe kremy o smaku waniliowym- w moim przypadku z firmy Cykoria
  • Mleko
  • Margaryna
  • Krem II- kolor różowy:
  • 1 gotowy krem o smaku waniliowym
  • Mleko
  • Margaryna
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • Dodatkowo:
  • Poncz wykonany z naparu czarnej herbaty z dodatkiem cukru
  • Dżem o smaku wiśniowym lub truskawkowym
  • Lalka barbie

Tort księżniczka – jak zrobić?

  1. Biszkopt I:
    Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 25 cm, pieczemy 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  2. Biszkopt II:
    Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do babki- najlepiej bez lejka, pieczemy 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  3. Krem I:
    Krem przygotowujemy według przepisu z opakowania z dodatkiem miękkiej margaryny.
  4. Krem II:
    Krem przygotowujemy według przepisu z opakowania z dodatkiem miękkiej margaryny oraz barwnika do momentu uzyskania pożądanego koloru.
  5. W każdym biszkopcie w centralnej części wycinamy wąską szklaneczką otwór na lalkę.
    Pierwszy placek biszkoptu I nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem, smarujemy dżemem, a następnie kremem I, kładziemy drugi placek biszkoptu I, dalej na biszkopcie z tortownicy kładziemy większy placek z babki, a następnie mniejszy przy każdorazowym powtórzeniu wyżej wymienionych czynności.

Tort księżniczka – dodatkowe informacje

Kremu zarówno do przełożenia jak i dekoracji możemy użyć dowolnego, np. bitej śmietany z dodatkiem śmietan-fixu czy żelatyny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Królewna Śnieżka
Następny przepis: TORT KUBUŚ PUCHATEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode