Tort księżniczka
Ukochana przez wszystkie małe damy, bajka o księżniczce, teraz może stać się rzeczywistością w formie pysznego tortu. Przedstawiamy oryginalny i niezwykle efektowny przepis na „Tort księżniczka”. Idealnie nadaje się na urodzinową ucztę młodej fanki Disneyowskich bohaterek. Udekorowany z nutą fantazji, pełen smaku i magii. Co więcej, może to być świetna okazja, aby nauczyć najmłodszych, jak piec i dekorować – pod okiem dorosłych oczywiście – ale zdecydowanie przekształca to wspaniałą zabawę, będąc równocześnie wspaniałym prezentem. Przygotuj się więc, aby wejść w pełen słodyczy, fantazji i magii świat, kreując niezapomniany tort księżniczka.
admin
Składniki:
- Biszkopt I- z tortownicy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Biszkopt II- z formy do babki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Krem I- kolor kremowy:
- 2 gotowe kremy o smaku waniliowym- w moim przypadku z firmy Cykoria
- Mleko
- Margaryna
- Krem II- kolor różowy:
- 1 gotowy krem o smaku waniliowym
- Mleko
- Margaryna
- Czerwony barwnik spożywczy
- Dodatkowo:
- Poncz wykonany z naparu czarnej herbaty z dodatkiem cukru
- Dżem o smaku wiśniowym lub truskawkowym
- Lalka barbie
Tort księżniczka – jak zrobić?
- Biszkopt I:
Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 25 cm, pieczemy 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki. - Biszkopt II:
Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do babki- najlepiej bez lejka, pieczemy 35 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki. - Krem I:
Krem przygotowujemy według przepisu z opakowania z dodatkiem miękkiej margaryny. - Krem II:
Krem przygotowujemy według przepisu z opakowania z dodatkiem miękkiej margaryny oraz barwnika do momentu uzyskania pożądanego koloru. - W każdym biszkopcie w centralnej części wycinamy wąską szklaneczką otwór na lalkę.
Pierwszy placek biszkoptu I nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem, smarujemy dżemem, a następnie kremem I, kładziemy drugi placek biszkoptu I, dalej na biszkopcie z tortownicy kładziemy większy placek z babki, a następnie mniejszy przy każdorazowym powtórzeniu wyżej wymienionych czynności.
Tort księżniczka – dodatkowe informacje
Kremu zarówno do przełożenia jak i dekoracji możemy użyć dowolnego, np. bitej śmietany z dodatkiem śmietan-fixu czy żelatyny.