Tort Królewna Śnieżka

Tort Królewna Śnieżka

Prezentuję Wam przepis na absolutnie zachwycający Tort Królewna Śnieżka. To jest deser, który ma moc przyciągającej uwagę estetyki i równie niesamowitego smaku. Bogactwo białej czekolady, delikatność kokosu i eksplozja świeżych owoców to niezapomniana mieszanka, która z pewnością zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Doskonale nadaje się na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy inne spotkania rodzinne. Ten tort to uczta dla oczu, która zachwyca każdego, kto ma okazję go zobaczyć, a także uczta dla podniebienia, którą docenią wszyscy miłośnicy słodkości. Oto nasz składnik na Tort Królewna Śnieżka.

Składniki:

  • Biszkopt:
    – 5 jajek,
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    – 30 dag cukru,
    – 20 dag mąki tortowej,
    – 10 dag mąki ziemniaczanej.
  • Kremy:
    – 250 g masła,
    – kostka margaryny,
    – 4 jajka,
    – 8 łyżek cukru,
    – cukier waniliowy.
  • Dodatkowo:
    – 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    – szklanka orzechów włoskich,
    – kieliszek wódki.
  • 1 tabliczka białej czekolady,
    – ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
    – kieliszek likieru Malibu lub wódki.
  • Ponadto:
    – słoiczek dżemu wiśniowego,
    – 1/2 szklanki mocnej herbaty,
    – sok z 1/4 cytryny,
    – 2 łyżeczki cukru,
    – kieliszek wódki,
    – 20 g posiekanej, gorzkiej czekolady,
    – 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    – 4 łyżki wiórków kokosowych,
    – kulki czekoladowe do dekoracji.

Tort „królewna śnieżka” – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    1. Oddzielić białka od żółtek.
    2. Ubijać białka ze szczyptą soli.
    3. Dodać cukier, stopniowo dodając po jednym żółtku.
    4. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do masy jajecznej.
    5. Delikatnie wymieszać.
    6. Przełożyć do tortownicy.
    7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C przez 5 minut.
    8. Zwiększyć temperaturę na 180 st.C.
    9. Piec ok. 30 minut.
    10. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim biszkopt na ok. 10 minut.
  2. Krem:
    1. Prażyć orzechy na suchej patelni, a następnie je posiekać.
    2. Ubijać jajka, cukier i cukier waniliowy na parze.
    3. Stopniowo dodawać masę jajeczną do zmiksowanego masła zmieszanego z margaryną.
    4. Podzielić gotową masę na dwie części.
    5. Do jednej części dodać stopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, posiekane orzechy i wódkę.
    6. Wszystko razem wymieszać.
    7. Drugą część połączyć ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i likierem Malibu (lub wódką).
    8. Oba kremy wstawić do lodówki na ok. 30 minut do godziny, aby stężały.
  3. Herbatę wymieszać z cukrem, wódką i sokiem z cytryny.
  4. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
  5. Pierwszy blat nasączyć herbacianym ponczem, posmarować dżemem wiśniowym i kremem kokosowym.
  6. Przykryć drugim biszkoptem.
  7. Nasączyć herbatą, posmarować resztą dżemu i 3/4 kremu czekoladowo-orzechowego.
  8. Przykryć ostatnim blatem.
  9. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu czekoladowego.
  10. Wierzch tortu obsypać posiekanymi orzechami włoskimi i czekoladą, oraz udekorować kulkami czekoladowymi.
  11. Boki tortu posypać wiórkami kokosowymi.
  12. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

Tort Królewna Śnieżka – dodatkowe informacje

Dżem wiśniowy można zastąpić powidłami śliwkowymi lub dżemem porzeczkowym. Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych. Kluki czekoladowe do dekoracji tortu można zastąpić małymi czekoladkami, a nawet bezikami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort krakowski
Następny przepis: tort króliczek playboya

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode