Tort krakowski

Tort krakowski

Prostota i elegancja – tak w dwóch słowach można określić tort krakowski, który jest prawdziwą uczta dla podniebienia. To kruchy tort ciasteczkowy z delikatną nutą sernika to smak, który możemy kojarzyć z wycieczkami do Krakowa. Jedno jest pewne – nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie przygotowany tort krakowski. W dodatku, ten przepis jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy jest naprawdę pokaźny. Bez nawarstwiania i skomplikowanych technik cięcia – po prostu prosty, klasyczny i przede wszystkim pyszny deser! Przygotujmy więc składniki i przekonajmy się, jak niebo smakuje.

Składniki:

  • Ciasto
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki owsianej
  • 10 dag miodu
  • 10 dag cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu
  • Masa
  • 200 g masła
  • szklanka mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • powidła
  • polewa

Tort krakowski – jak zrobić?

  1. Wymieszać suche składniki. Jajka utrzeć z cukrem. Wlać roztopiony miód. Połączyć z mąką. Wymieszać. Przelać do tortownicy. Piec około 45 min w 180 stopniach.
  2. Zagotować mleko, wsypać kaszę mannę, gotować na małym ogniu aż zrobi się średnio gęsta. Wystudzić. Masło i cukier puder utrzeć mikserem, dodając po łyżce kaszy.
  3. Ciasto przekroić na dwa (jeśli pieczecie w tortownicy, na trzy) blaty. Nasączyć kawą ze spirytusem. Posmarować cienką warstwą powideł i masą. Polać polewą.

Smacznego 🙂

Tort krakowski – dodatkowe informacje

Na kruchy tort krakowski przygotujemy tortownicę o średnicy 24 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort kotek
Następny przepis: Tort Królewna Śnieżka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode