Tort krakowski
Prostota i elegancja – tak w dwóch słowach można określić tort krakowski, który jest prawdziwą uczta dla podniebienia. To kruchy tort ciasteczkowy z delikatną nutą sernika to smak, który możemy kojarzyć z wycieczkami do Krakowa. Jedno jest pewne – nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie przygotowany tort krakowski. W dodatku, ten przepis jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy jest naprawdę pokaźny. Bez nawarstwiania i skomplikowanych technik cięcia – po prostu prosty, klasyczny i przede wszystkim pyszny deser! Przygotujmy więc składniki i przekonajmy się, jak niebo smakuje.
admin
Składniki:
- Ciasto
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki owsianej
- 10 dag miodu
- 10 dag cukru
- 5 jajek
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki spirytusu
- Masa
- 200 g masła
- szklanka mleka
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki kaszy manny
- powidła
- polewa
Tort krakowski – jak zrobić?
- Wymieszać suche składniki. Jajka utrzeć z cukrem. Wlać roztopiony miód. Połączyć z mąką. Wymieszać. Przelać do tortownicy. Piec około 45 min w 180 stopniach.
- Zagotować mleko, wsypać kaszę mannę, gotować na małym ogniu aż zrobi się średnio gęsta. Wystudzić. Masło i cukier puder utrzeć mikserem, dodając po łyżce kaszy.
- Ciasto przekroić na dwa (jeśli pieczecie w tortownicy, na trzy) blaty. Nasączyć kawą ze spirytusem. Posmarować cienką warstwą powideł i masą. Polać polewą.
Smacznego 🙂
Tort krakowski – dodatkowe informacje
Na kruchy tort krakowski przygotujemy tortownicę o średnicy 24 cm.