Tort Koszyk
Składniki:
- Biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pałąk do koszyka
- Ciasto jak na karpatkę
- Krem
- 2 kostki masła Extra
- 1 kostka Margaryna Tortowa
- 6 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 2 cytryn
- 75g spirytusu
- Dekoracja
- Rurki czekoladowe puste
- Róże, listki i kwiatki z marcepanu
Tort „koszyk” – jak zrobić?
-
1.
BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka. Ubijać i dodawać powoli, najlepiej przez sitko resztę składników. Wyłożyć na formę okrągła o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopni C przez 35 minut.
-
2.
PałąkZ ciasta karpatkowego uformować pałąk i wypiec w piekarniku
-
3.
KremRozmieszać w misce margarynę i masło na jednolitą masę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cały cukier. Po rozpuszczeniu cukru, dodać żółtka. Gotową pianę stopniowo dodawać do masy z masła i margaryny. Po wmieszaniu w masę całej piany, dodajemy sok z cytryn i alkohol.
-
4.
Wykonanie koszykaZ biszkoptu formujemy kształt koszyka. Następnie przekrawamy biszkopt na 3-4 części. Każdą część biszkoptu nasączamy wodą z sokiem z cytryny i nakładamy krem. Następnie obsmarowujemy cały biszkopt kremem. Dokoła koszyka układamy rurki, uprzednio je przycinając. Rurki stawiamy pionowo, tworząc dokoła tortu palisadę. Wbijamy w koszyk pałąk. Dekorujemy górę koszyka listkami i kwiatkami.
Tort Koszyk – dodatkowe informacje
Wszystkie wyroby z marcepanu w tortach, wykonuję samemu.