Tort Koszyk

Tort Koszyk

Zapraszamy do odkrycia przepisu na niezwykle urokliwy i przepyszny Tort Koszyk. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale także prawdziwa uczta dla oczu. Idealny na różne okazje, od urodzin po święta. Zniewalająca kompozycja smaków, kremy i biszkoptu sprawia, że to ciasto jest prawdziwym majstersztykiem. Sercem tortu jest puszysty i wilgotny biszkopt, który skrywa w sobie kremowe niespodzianki. Zewnętrzna dekoracja przypomina wiklinowy koszyczek, stąd nazwa. Każda porcja tego tortu to wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które sprawi, że szybko zniknie z talerzy. Ta wykwintna słodycz na pewno zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pałąk do koszyka
  • Ciasto jak na karpatkę
  • Krem
  • 2 kostki masła Extra
  • 1 kostka Margaryna Tortowa
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 75g spirytusu
  • Dekoracja
  • Rurki czekoladowe puste
  • Róże, listki i kwiatki z marcepanu

Tort „koszyk” – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka. Ubijać i dodawać powoli, najlepiej przez sitko resztę składników. Wyłożyć na formę okrągła o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopni C przez 35 minut.

  2. 2.
    Pałąk

    Z ciasta karpatkowego uformować pałąk i wypiec w piekarniku

  3. 3.
    Krem

    Rozmieszać w misce margarynę i masło na jednolitą masę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cały cukier. Po rozpuszczeniu cukru, dodać żółtka. Gotową pianę stopniowo dodawać do masy z masła i margaryny. Po wmieszaniu w masę całej piany, dodajemy sok z cytryn i alkohol.

  4. 4.
    Wykonanie koszyka

    Z biszkoptu formujemy kształt koszyka. Następnie przekrawamy biszkopt na 3-4 części. Każdą część biszkoptu nasączamy wodą z sokiem z cytryny i nakładamy krem. Następnie obsmarowujemy cały biszkopt kremem. Dokoła koszyka układamy rurki, uprzednio je przycinając. Rurki stawiamy pionowo, tworząc dokoła tortu palisadę. Wbijamy w koszyk pałąk. Dekorujemy górę koszyka listkami i kwiatkami.

Tort Koszyk – dodatkowe informacje

Wszystkie wyroby z marcepanu w tortach, wykonuję samemu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort korzenny
Następny przepis: Tort krakowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode