Tort korzenny

Tort korzenny

Ciepłe, przyprawowe i urzekająco słodkie nuty tortu korzennego zaprowadzą cię w prawdziwą kulinarne podróż. Jest to wyśmienite ciasto, które idealnie sprawdza się jako deser na zimowe, świąteczne spotkania rodzinne. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance korzennych przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir czy pieprz. Są one absolutnym sercem tego przepisu, nadając tortowi jedyna w swoim rodzaju, rozgrzewającą tonację. Ta wspaniała smakowita kompozycja, zamknięta w wilgotnym, puszystym cieście, jest prawdziwą gratką dla podniebienia. To idealny tort dla tych, którzy kochają intensywny aromat korzennych przypraw i smak ciepłych, mocnych nut na zimowych wieczorach.

Składniki:

  • tortownica 23 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • przyprawa korzenna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 1 margaryna
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • ponadto:
  • dżem (u mnie własny jabłkowo-dyniowy)
  • czekolada do dekoracji

Tort korzenny – jak zrobić?

  1. 1.
    Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, później żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek, przyprawę korzenną i kakao. Powoli mieszamy. Wylewamy masę na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 180 stopni.
  2. 2.
    W tym czasie, kiedy biszkopt się piecze robimy budyń. Z trzech szklanek mleka odlewamy trochę, resztę gotujemy. Te mniejszą ilość mieszamy z budyniem, mąką, cynamonem oraz żółtkami zmiksowanymi z cukrem. Mieszankę wylewamy do mleka gotując na małym ogniu przez chwilkę aż zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, kiedy ostygnie przekrawamy na dwa blaty.
    Każdy smarujemy warstwą dżemu o odstawiamy.
  3. 3.
    Kiedy budyń wystygnie, w naczyniu miksujemy margarynę (powinna być w temperaturze pokojowej), dodajemy cukier puder. Miksując dalej dajemy po łyżce budyniu cynamonowego (na najwyższych obrotach). Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i śmietankę. Miksujemy przez chwilę.
    Gotową masę smarujemy na biszkopt z dżemem. Dekorujemy czekoladą. Smacznego

Tort korzenny – dodatkowe informacje

Biszkopt można nasączyć likierem pomarańczowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort koparka
Następny przepis: Tort Koszyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode