TORT KOKOSOWY MIŚ (TORTA ORSACCHIOTTO al COCCO)
Składniki:
- biszkopt (ilość ciasta na 4 okrągłe foremki Ø 10,Ø 13, Ø 18, Ø 26 cm)
- 8 jajek
- 230 g cukru
- 230 g mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek oleju np.słonecznikowego
- 7 łyżek wody
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem:
- 500g serka mascarpone
- ok 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 jogurt kokosowy (125 ml)
- ok. 4 łyżek cukru pudru
- dodatkowo:
- 1 jogurt kokosowy (125 ml)
- dżem z czarnej pożeczki (lub inny o wyrazistym smaku)
- wiórki kokosowe
- gotowa masa marcepanowa (migdałowa)
- czerwony barwnik spożywczy (do zabarwienia mogdałowej masy i wykonania noska)
- czarne draże (do wykonania oczek)
Tort kokosowy miś (torta orsacchiotto al cocco) – jak zrobić?
- Upiecz biszkopty.
Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodaj olej i wodę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki, na sam koniec dodaj kokos.
Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem (ja użyłam blaszek silikonowych i posmarowałam je tylko lekko olejem). Wylej ciasto do blaszek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 – 35 min (mniejsze biszkopty krócej!).
- Wystygnięte biszkopty należy przekroić. Małe dyski o średnicy Ø 10 i Ø 13 cm przekrój na pół (z góry na dół) – z nich powstaną uszka i łapki od misia. Większe te o średnicy Ø 18 i Ø 26 cm przerój w poprzek, będą przełożone kremem i z nich powstanie glówka i brzuszek.
- Przekrojone w poprzek biszkopty (te które będą przełożone kremem) posmaruj z jednej strony jogurtem kokosowym, a z drugiej strony dżemem (tą częścia nakryjesz krem).
- Teraz przygotuj krem.
Ubij na sztywno śmietanę kremówkę (pamiętaj żeby była zimna- lepiej się ubija). W drugiej misce zmiksuj serek mascarpone z cukrem, a następnie dodaj jogurt. Do tak przygotowanej masy dodawaj powoli ubitą śmietaną i mieszaj mikserem na bardzo małych obrotach lub szpatułką. Konsystencję masy musisz zrobić według Twojego uznania. Śmietanę dodawaj powoli, jak tylko masa wg ciebie zacznie robić się zbyt rzadka, żeby przełożyć nią biszkopt nie dodawaj wiecej śmietany. Zobacz czy jest wystarczająco słodka, jeśli nie to dosyp cukru pudru.
- Teraz skomponuj tort. Wyłóż część kremu na biszkopty wcześniej nasączone jogurtem, a następnie przykryj biszkoptami posmarowanymi dżemem – w ten sposób powstał brzuszek i główkę. Przyklej uszka i łapki. Rozprowadź pozostały krem na całym torcie, wysmaruj również boki. Posyp dokładnie wiórkami kokosowymi tworząc futerko. Wykrój z masy marcepanowej ksztalty, żeby dodać misiowe elementy. Ulep nosek z czerwonej masy i przyklej oczka z czarnych draży. Miś jest gotowy!!!!
Zostaw w lodówce do schłodzenia.
TORT KOKOSOWY MIŚ (TORTA ORSACCHIOTTO al COCCO) – Dodatkowe informacje
Jeśli nie dysponujesz blaszkami o takich małych średnicach jak moje, upiecz kwadratowy lub prostokątny biszkopt, a następnie wykrój odpowiednie kształty.