Tort kokosowo-ananasowy
Wysłuchajcie! Mam dla Was przepis na coś naprawdę wyjątkowego. Tort kokosowo-ananasowy, deser, który łączy w sobie egzotyczne smaki i tekstury, jest prawdziwą uczta dla kubków smakowych! Eksplozja tropikalnych smaków, jakie daje połączenie orzeźwiającego ananasa z delikatnym kokosem, z pewnością skradnie Wasze serca. Ten tort to czysta magia. Wyobraźcie sobie puszyste ciasto, które topi się w ustach, warstwę soczystego kremu o smaku ananasa, a wszystko to obsypane wiórkami kokosowymi. Brzmi dobrze, prawda? Więc jeśli kochacie kokos i ananas, albo po prostu szukacie pomysłu na niebanalny tort, ten przepis jest dla Was!
admin
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jaj
- 2 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki pr. do piecz.
- 1 łyżka octu
- WKŁADKA KOKOSOWA:
- 5 białek
- 3/4 szkl cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- KREM KOKOSOWY:
- 300 ml kremówki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 masło
- 100 ml (2 kieliszki) Malibu, zamiast malibu można dodać troszkę wódki
- GALARETKA ANANASOWA:
- puszka ananasów
- woda
- galaretka cytrynowa
- cukier do smaku
- PONCZ:
- 1/3 szkl malibu + 2 łyżki wody
Tort kokosowo-ananasowy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem, kolejno dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać i pod koniec dodać łyżkę octu, wymieszać i wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec w 180 st. C około 30-40 min. -
2.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka kokosowe-wymieszać, wylać do tortownicy i piec przez 15 do 20 min w 180 st.C -
3.
Krem kokosowy:
Wiórka kokosowe zalać 300 ml kremówki i 200 ml mleka i pozostawić na jakieś 15 min, po tym czasie zblenderować to wszystko, odlać z tego 1szklankę a resztę zagotować z cukrem. Odlaną szklankę płynu wymieszać z żółtkami i mąką i wlać to gotującego się płynu i mieszać aż całkiem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać zimny budyń kokosowy i malibu. Odłożyć parę łyżek masy do dekoracji a resztę podzielić na 2 równe części. -
4.
Galaretka ananasowa:
Odlać sok z puszki ananasów i dopełnić wodą tak aby było 500 ml, ananas pokroić na kawałki i wrzucić do soku, zagotować następnie zblenderować tak aby nie było kawałków ananasa, dosypać cukier do smaku, dokładnie wymieszać, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia i taką już tężejącą dopiero nakładać na biszkopt. Najlepiej podzielić w 2 miseczkach na 2 równe części i zostawić do tężenia. -
5.
Ułożenie:
Biszkopt jasny (naponczowany), połowa galaretki ananasowej, połowa masy kokosowej, wkładka kokosowa (naponczowana), galaretka ananasowa, masa kokosowa, biszkopt jasny (naponczowany).
Tort kokosowo-ananasowy – dodatkowe informacje
Po nałożeniu galaretki należy tort schłodzić aż dobrze stężeje i dopiero wtedy nałożyć masę. Natomiast żeby masa dobrze się nałożyła na galaretkę, nie należy jej schładzać po utarciu masła i budyniu.
Wkładka kokosowa jest dość krucha, więc należy uważać, aby jej nie połamać 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort kokosowo-cytrynowy
Następny przepis: Tort kokosowy z białą czekoladą i malinami