Tort kokosowo-ananasowy

Tort kokosowo-ananasowy

Wysłuchajcie! Mam dla Was przepis na coś naprawdę wyjątkowego. Tort kokosowo-ananasowy, deser, który łączy w sobie egzotyczne smaki i tekstury, jest prawdziwą uczta dla kubków smakowych! Eksplozja tropikalnych smaków, jakie daje połączenie orzeźwiającego ananasa z delikatnym kokosem, z pewnością skradnie Wasze serca. Ten tort to czysta magia. Wyobraźcie sobie puszyste ciasto, które topi się w ustach, warstwę soczystego kremu o smaku ananasa, a wszystko to obsypane wiórkami kokosowymi. Brzmi dobrze, prawda? Więc jeśli kochacie kokos i ananas, albo po prostu szukacie pomysłu na niebanalny tort, ten przepis jest dla Was!

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki pr. do piecz.
  • 1 łyżka octu
  • WKŁADKA KOKOSOWA:
  • 5 białek
  • 3/4 szkl cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • KREM KOKOSOWY:
  • 300 ml kremówki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 masło
  • 100 ml (2 kieliszki) Malibu, zamiast malibu można dodać troszkę wódki
  • GALARETKA ANANASOWA:
  • puszka ananasów
  • woda
  • galaretka cytrynowa
  • cukier do smaku
  • PONCZ:
  • 1/3 szkl malibu + 2 łyżki wody

Tort kokosowo-ananasowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, kolejno dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać i pod koniec dodać łyżkę octu, wymieszać i wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec w 180 st. C około 30-40 min.
  2. 2.
    Wkładka kokosowa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka kokosowe-wymieszać, wylać do tortownicy i piec przez 15 do 20 min w 180 st.C
  3. 3.
    Krem kokosowy:
    Wiórka kokosowe zalać 300 ml kremówki i 200 ml mleka i pozostawić na jakieś 15 min, po tym czasie zblenderować to wszystko, odlać z tego 1szklankę a resztę zagotować z cukrem. Odlaną szklankę płynu wymieszać z żółtkami i mąką i wlać to gotującego się płynu i mieszać aż całkiem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać zimny budyń kokosowy i malibu. Odłożyć parę łyżek masy do dekoracji a resztę podzielić na 2 równe części.
  4. 4.
    Galaretka ananasowa:
    Odlać sok z puszki ananasów i dopełnić wodą tak aby było 500 ml, ananas pokroić na kawałki i wrzucić do soku, zagotować następnie zblenderować tak aby nie było kawałków ananasa, dosypać cukier do smaku, dokładnie wymieszać, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia i taką już tężejącą dopiero nakładać na biszkopt. Najlepiej podzielić w 2 miseczkach na 2 równe części i zostawić do tężenia.
  5. 5.
    Ułożenie:
    Biszkopt jasny (naponczowany), połowa galaretki ananasowej, połowa masy kokosowej, wkładka kokosowa (naponczowana), galaretka ananasowa, masa kokosowa, biszkopt jasny (naponczowany).

Tort kokosowo-ananasowy – dodatkowe informacje

Po nałożeniu galaretki należy tort schłodzić aż dobrze stężeje i dopiero wtedy nałożyć masę. Natomiast żeby masa dobrze się nałożyła na galaretkę, nie należy jej schładzać po utarciu masła i budyniu.

Wkładka kokosowa jest dość krucha, więc należy uważać, aby jej nie połamać 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort kokosowo-cytrynowy
Następny przepis: Tort kokosowy z białą czekoladą i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode