Tort kawowo – kokosowy
Tort kawowo-kokosowy to niezwykła propozycja dla miłośników egzotycznych smaków. Bez wątpienia jest to deser, który zabierze was na chwilę do tropikalnych raju. Specyficzne połączenie kawy z nutą kokosu tworzą unikalne doznania smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kuszący, aromatyczny smak kawy doskonale harmonizuje z łagodnością kokosu, czyniąc ten tort idealnym wyborem na każdą okazję. Przygotowanie takiego tortu może sprawić dużo radości, jednak efekt końcowy na pewno będzie tego wart. Zapraszamy do spróbowania przepisu na ten niecodzienny, ale wyjątkowo smakowity tort kawowo-kokosowy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt kawowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kawy cappuccino
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt kokosowy:
- 3 białka
- 1/4 szklanki cukru
- 75 gram wiórek kokosowych
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa do przełożenia:
- 400 g śmietanki 30% (lub 2 opakowania śnieżki + mleko)
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki likieru kawowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- + rozpuszczona kawa (opcjonalnie z dodatkiem alkoholu) do nasączenia biszkoptów
Tort kawowo – kokosowy – jak zrobić?
- Biszkopt kawowy: Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół.
- Biszkopt kokosowy: Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj. Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.
- Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę. Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.
- Przełożenie tortu: Biszkopt kawowy – krem – biszkopt kokosowy – krem – biszkopt kawowy – krem.
Słowa kluczowe: tort kokosowo kawowy, tort kawowo kokosowy
Tort kawowo – kokosowy – dodatkowe informacje
Wierzch tortu udekoruj płatkami kokosowymi lub wiórkami. Tort włoż do lodówki na ok. 1 godzine, tak by krem śmietankowy stężał.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną
Następny przepis: Tort kawowy