Tort kanapkowy
Składniki:
- chleb tostowy (30-36 kromek)
- 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę)
- kilka korniszonów
- szynka ok. 20 dkg
- krewetki koktajlowe 30 dkg
- majonez
- 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette)
- śmietana 18%
- ogórki np. gruntowe
- jajka 6 sztuk
- szczypiorek
- koperek
- ser żółty
- cytryna
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
Tort kanapkowy – jak zrobić?
- Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:
- pasztet drobiowy
- 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.
- Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z bardzo drobno posiekanych ogórków i sera śmietankowego:
- 1 serek śmietankowy
- 1-2 ogórki (miałam gruntowe)
- Następna warstwa to warstwa z szynki.
- szynka
- majonez
Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.
- Następna warstwa to z pasty jajecznej.
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- majonez
- szczypiorek
- sól, pieprz
Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.
- Ostatnia masa tego tortu była z krewetek.
- 20 dkg krewetek
- majonez 1-2 łyżki
- kilka kropel cytryny
Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny i dodałam majonez.
- To była ostatnia warstwa „kremu tortowego”.
Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam posiekanym szczypiorkiem a górę przyozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, cytryną, ogórkiem w plastrach, szynką, żółtym serem, krewetkami z ogonkami. Całość przyozdobiłam natką z pietruszki i koperkiem.
Tort kanapkowy – dodatkowe informacje
* Tu jest naprawdę dowolność dobierania składników.
* Ważne jest to, żeby masa trzymała się pieczywa, stąd też obecność majonezu, śmietany czy serka.
* Proponuję i zalecam użyć pasztetu na wagę, a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki.
* Każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą.
* Zanim zacznie się kroić taki tort, należy go schłodzić.
* Myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną
Następny przepis: Tort kawowy