Tort kanapkowy

Tort kanapkowy

Tort kanapkowy to wyjątkowa potrawa, która łączy tradycję tortów ze składnikami typowymi dla kanapek. Komponowany jest z warstw chleba tostowego, zazwyczaj przekładanych wybornymi pastami, kolorowymi warzywami i delikatnymi, pożywnymi dodatkami. Jego prezentowanie na stole nie tylko wprowadza powiew oryginalności, ale też gwarantuje satysfakcję każdego z gości. Przygotowanie tortu kanapkowego to nie tylko kulinarna frajda, ale też możliwość zabawy formą i kolorami. Stanowi doskonały wybór na wszelkiego rodzaju przyjęcia, pikniki, czy spotkania w gronie rodzinnym. A mnogość składników oferuje przestrzeń do kreatywności. Teraz już nie musisz wybierać pomiędzy tortem a kanapką!

Składniki:

  • chleb tostowy (30-36 kromek)
  • 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę)
  • kilka korniszonów
  • szynka ok. 20 dkg
  • krewetki koktajlowe 30 dkg
  • majonez
  • 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette)
  • śmietana 18%
  • ogórki np. gruntowe
  • jajka 6 sztuk
  • szczypiorek
  • koperek
  • ser żółty
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz

Tort kanapkowy – jak zrobić?

  1. Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:
    • pasztet drobiowy
    • 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony)
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 łyżka śmietany

    Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.

  2. Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z bardzo drobno posiekanych ogórków i sera śmietankowego:
    • 1 serek śmietankowy
    • 1-2 ogórki (miałam gruntowe)
  3. Następna warstwa to warstwa z szynki.
    • szynka
    • majonez

    Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.

  4. Następna warstwa to z pasty jajecznej.
    • 5 jajek ugotowanych na twardo
    • majonez
    • szczypiorek
    • sól, pieprz

    Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.

  5. Ostatnia masa tego tortu była z krewetek.
    • 20 dkg krewetek
    • majonez 1-2 łyżki
    • kilka kropel cytryny

    Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny i dodałam majonez.

  6. To była ostatnia warstwa „kremu tortowego”.

Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam posiekanym szczypiorkiem a górę przyozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, cytryną, ogórkiem w plastrach, szynką, żółtym serem, krewetkami z ogonkami. Całość przyozdobiłam natką z pietruszki i koperkiem.

Tort kanapkowy – dodatkowe informacje

* Tu jest naprawdę dowolność dobierania składników.
* Ważne jest to, żeby masa trzymała się pieczywa, stąd też obecność majonezu, śmietany czy serka.
* Proponuję i zalecam użyć pasztetu na wagę, a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki.
* Każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą.
* Zanim zacznie się kroić taki tort, należy go schłodzić.
* Myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort kakaowy z frużeliną ananasową i masą mascarpone-mleczną
Następny przepis: Tort kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode