Tort Hawana

Tort Hawana

Tort Hawana to absolutna egzotyczna gratka dla miłośników wyrazistych w smaku ciast. Popularny nie tylko na Kubie, ale także na całym świecie, zyskał uznanie dzięki swojej wyjątkowej kompozycji smaków. Połączenie chrupiącego biszkoptu, słodkawego rumu i ciemnego kremu czekoladowego to harmonia, której trudno się oprzeć. Perfekcyjnie komponuje się na różnego rodzaju przyjęciach, ale sprawdzi się też podczas rodzinnego spotkania przy kawie. Tort Hawana to esencja kubańskiej atmosfery zamknięta w deserze, który zachwyci Wasze kubki smakowe. Sprawdźcie sami, co kryje w sobie ten egzotyczny przysmak!

Składniki:

  • Biszkopt
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem do przełożenia
  • 0,75 l. śmietany kremówki
  • łyżka żelatyny
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • cukier puder do smaku
  • kawałki owoców np. brzoskwiń z puszki
  • Dodatkowo do dekoracji
  • 1 galaretka
  • owoce np. brzoskwinie z puszki

Tort hawana – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowywanie biszkoptu

    1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, do miseczki z żółtkami dodajemy łyżeczkę octu oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką do czasu powstania piany.
    2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane żółtka oraz cukier, miksujemy aż się połączą.
    3. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką.
    4. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
    5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki.
  2. Przygotowywanie kremu

    • Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką.
  3. Przygotowanie tortu

    • Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu).
    • Na górze układamy pocięte w kawałki owoce, które następnie zalewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretką.

Tort Hawana – dodatkowe informacje

Gotowy krem należy jak najszybciej przełożyć na biszkopty, w przeciwnym razie zrobi się bardzo sztywny


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Harry Potter
Następny przepis: Tort Hello Kitty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode