Tort garbus

Tort garbus

Jeśli pragniesz podsunąć pod podniebienie swoim najbliższym coś niebywale oryginalnego, zdecydowanie polecam Ci przepis na Tort Garbus. To połączenie słodkiego biszkoptu, przepysznej bitej śmietany oraz ulubionych owoców, które smakowicie dopełniają intensywny słodki smak ciasta. Inspiracją zaś do jego stworzenia był niezapomniany wygląd kultowego samochodu garbusa, stąd taki właśnie nietypowy kształt. Przygotowanie tortu jest nie tylko zabawą, ale również okazją do pokazania swojej kreatywności w kuchni. Ten efektowny tort z pewnością będzie zachwycać zarówno smakiem jak i wyglądem i stanie się prawdziwą atrakcją na każdym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 10 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 25 łyżeczek mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 litr mleka
  • 3 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • Poncz:
  • 1 szklanka wody
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Tort garbus – jak zrobić?

  1. Jaja z cukrem ubijać na parze do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, a piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę połączyć z masą jajeczną i bardzo delikatnie wymieszać. Piec około 40 min. do suchego patyczka.
  2. Odlać 2 szklanki mleka i wymieszać z wcześniej przesianą mąką. Pozostałe mleko zagotować. Dodać mleko z mąką i ugotować budyń. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Wystudzić. Żeby na budyniu nie powstał kożuch najlepiej przykryć garnek papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gładkiej jasnej masy, a następnie dodawać po łyżce budyniu nie przerywając ucierania. I krem gotowy.
  3. Odciąć boki biszkoptu. Każdy kawałek pokroić, nasączyć ponczem i przesmarować kremem. Uformować kształt samochodzika.
  4. Potem już tylko ozdabianie. „Tylko” albo „aż” bo to zajęło mi najwięcej czasu. Tort ozdobić wg uznania kleksikami z kremu za pomocą szprycki. Do barwienia kremu dodałam barwników spożywczych w żelu. Biszkopt można formować w wiele różnych kształtów w zależności od preferencji jubilata. 🙂

Tort garbus – dodatkowe informacje

Żeby na budyniu nie powstał kożuch najlepiej przykryć garnek papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką. Do mojego tortu przygotowałam 1 i 1/2 porcji kremu w obawie, że nie wystarczy do wykonania całej dekoracji i wykorzystałam prawie cały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort FC Barcelona
Następny przepis: Tort Głowa konia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode