Tort FC Barcelona

Tort FC Barcelona

Tort FC Barcelona to idealna propozycja dla każdego fanatyka futbolu. Przygotowany na specjalne okazje, szczególnie dla miłośników słynnej drużyny, może stać się niezapomnianym elementem każdej urodzinowej imprezy. Ten tort to nie tylko kuszący smak, ale też oryginalny design! Stworzony z wykorzystaniem barw charakterystycznych dla drużyny, będzie nie tylko słodkim poczęstunkiem, ale również elementem dekoracyjnym. Posiada wszystko to, co najlepsze w torcie urodzinowym: udekorowany jest z wielką starannością i kreatywnością, a w środku kryje przepyszne, wilgotne ciasto. Jeśli chcesz zrobić miłą niespodziankę dla fana FC Barcelona, ten tort będzie strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • Biszkopt 1 20×20
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • Biszkopt 2 20×20
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem
  • Krem czekoladowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 300 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem
  • Nasączenie
  • 1 cytryna
  • około 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • Masa cukrowa:
  • około 800 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny
  • barwnik czerwony, niebieski, żółty
  • Masa maślana:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli cytryny
  • Lukier
  • około 7 łyżek cukru pudru
  • około 3-4 łyżki wody
  • kilka kropli cytryny
  • czarny barwnik
  • dodatkowo powidła z jasnych i ciemnych śliwek

Tort fc barcelona – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Biszkopt 1:

    Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.

  2. 2.

    Biszkopt 2:

    Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.

  3. 3.

    Krem waniliowy:

    Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Resztę wymieszać z budyniem waniliowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć dodając stopniowo budyń.

  4. 4.

    Krem czekoladowy:

    Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać w budyniem czekoladowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć dodając rozpuszczoną czekoladę i stopniowo budyń.

  5. 5.

    Masa cukrowa:

    Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, dosypać glukozę. Uważać aby jej nie zagotować, dodać margarynę i zdjąć z ognia zanim się całkiem rozpuści. Masę stopniowo dodawać do pudru, wyrabiać, aż będzie plastyczna. Podzielić na kilka części i połączyć z wybranymi kolorami barwników. Schować do woreczka foliowego aby nie wyschła.

  6. 6.

    Nasączenie:

    Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić i przelać przez sitko.

    Masa maślana:

    Margarynę utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.

  7. 7.

    Biszkopty przekroić na dwie części. Jasny nasączyć, posmarować powidłami z ciemnych śliwek i połową czekoladowego kremu. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć, posmarować powidłami z jasnych śliwek i całym waniliowym kremem. Dalej jasny biszkopt, nasączenie, powidła ciemne, reszta czekoladowego kremu, na wierzchu położyć ciemny biszkopt, również nasączyć.

  8. 8.

    Całość posmarować masą maślaną. Z masy cukrowej, o odpowiednich kolorach, wyciąć poszczególne elementy. Można je przykleić smarując odrobiną margaryny.

  9. 9.

    Z podanych składników zrobić czarny lukier i dekoratorem z cienką końcówką obrysować odpowiednie kontury.

Słowa kluczowe: torty fcb, tort urodzinowy fc barcelona, tort fc barcelona

Tort FC Barcelona – dodatkowe informacje

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort fasolowy
Następny przepis: Tort Fedora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode