Tort FC Barcelona
Składniki:
- Biszkopt 1 20×20
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki + 2 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- Biszkopt 2 20×20
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 300 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem
- Krem czekoladowy
- 1 budyń czekoladowy
- 300 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem
- Nasączenie
- 1 cytryna
- około 4 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- Masa cukrowa:
- około 800 g cukru pudru
- 50 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- 3 łyżeczki margaryny
- barwnik czerwony, niebieski, żółty
- Masa maślana:
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli cytryny
- Lukier
- około 7 łyżek cukru pudru
- około 3-4 łyżki wody
- kilka kropli cytryny
- czarny barwnik
- dodatkowo powidła z jasnych i ciemnych śliwek
Tort fc barcelona – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Biszkopt 1:
Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.
-
2.
Biszkopt 2:
Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wanilię, stopniowo po jednym żółtku. Ubijać do wymieszania składników. Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i stopniowo dodawać drewnianą łyżką, delikatnie mieszając, wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 45 min.
-
3.
Krem waniliowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Resztę wymieszać z budyniem waniliowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć dodając stopniowo budyń.
-
4.
Krem czekoladowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać w budyniem czekoladowym. Wlać do gotującego się mleka, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę utrzeć dodając rozpuszczoną czekoladę i stopniowo budyń.
-
5.
Masa cukrowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, dosypać glukozę. Uważać aby jej nie zagotować, dodać margarynę i zdjąć z ognia zanim się całkiem rozpuści. Masę stopniowo dodawać do pudru, wyrabiać, aż będzie plastyczna. Podzielić na kilka części i połączyć z wybranymi kolorami barwników. Schować do woreczka foliowego aby nie wyschła.
-
6.
Nasączenie:
Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić i przelać przez sitko.
Masa maślana:
Margarynę utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
-
7.
Biszkopty przekroić na dwie części. Jasny nasączyć, posmarować powidłami z ciemnych śliwek i połową czekoladowego kremu. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć, posmarować powidłami z jasnych śliwek i całym waniliowym kremem. Dalej jasny biszkopt, nasączenie, powidła ciemne, reszta czekoladowego kremu, na wierzchu położyć ciemny biszkopt, również nasączyć.
-
8.
Całość posmarować masą maślaną. Z masy cukrowej, o odpowiednich kolorach, wyciąć poszczególne elementy. Można je przykleić smarując odrobiną margaryny.
-
9.
Z podanych składników zrobić czarny lukier i dekoratorem z cienką końcówką obrysować odpowiednie kontury.
Słowa kluczowe: torty fcb, tort urodzinowy fc barcelona, tort fc barcelona
Tort FC Barcelona – dodatkowe informacje
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.