Tort fasolowy
Składniki:
- Ciasto fasolowe
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 250 g cukru pudru
- 8 jajek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 70 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego
- Masa śmietanowa
- 3 szklanki śmietanki 36%
- 3 gorzkie czekolady
- płatki migdałowe
- cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby
Tort fasolowy – jak zrobić?
-
1.
Ciasto fasoloweFasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową.
Masę podzielić na 2 części i upiec 2 blaty w tortownicy o średnicy 20-22 cm, w temp. 180 st.C przez 30 minut.
-
2.
Masa śmietanowaCzekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
-
3.
Składanie tortuKażdy blat przekroić na pół i przełożyć masą śmietanową. Resztą masy posmarować wierzch i boki.
Kilka łyżek masy przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora.
Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi, a dekoratorem wycisnąć z masy ozdobne rozety na obwodzie.
Udekorować cukierkami, u mnie również opłatkowe kwiatki.
Tort fasolowy – dodatkowe informacje
W oryginale mojej mamy tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą.