Tort fasolowy

Tort fasolowy

Chciałbyś spróbować czegoś niekonwencjonalnego? Proponuję tort fasolowy. Ten niezwykły deser to idealne połączenie słodkiego i zdrowego. Głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, są dobrze ugotowane fasolki. Choć brzmi to dziwnie, to zupełnie niespotykane połączenie fasoli z delikatną słodyczą sprawia, że ten tort to prawdziwe, nieoczywiste doznanie kulinarne. Idealny dla osób poszukujących nowych, nieszablonowych smaków. Zainspiruj się i spróbuj tego niecodziennego wypieku. Pamiętaj, fasola to źródło błonnika, więc nasz tort to coś więcej niż tylko przysmak. Ten tort to zdrowie zamknięte w pysznym deserze.

Składniki:

  • Ciasto fasolowe
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 250 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • Masa śmietanowa
  • 3 szklanki śmietanki 36%
  • 3 gorzkie czekolady
  • płatki migdałowe
  • cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby

Tort fasolowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto fasolowe

    Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami.

    Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać.

    Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą fasolową.

    Masę podzielić na 2 części i upiec 2 blaty w tortownicy o średnicy 20-22 cm, w temp. 180 st.C przez 30 minut.

  2. 2.
    Masa śmietanowa

    Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać.

  3. 3.
    Składanie tortu

    Każdy blat przekroić na pół i przełożyć masą śmietanową. Resztą masy posmarować wierzch i boki.

    Kilka łyżek masy przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora.

    Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi, a dekoratorem wycisnąć z masy ozdobne rozety na obwodzie.

    Udekorować cukierkami, u mnie również opłatkowe kwiatki.

Tort fasolowy – dodatkowe informacje

W oryginale mojej mamy tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT ESTERHAZY
Następny przepis: Tort FC Barcelona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode