Tort dla baletnicy

Tort dla baletnicy

Z przyjemnością przedstawiam przepis na niezwykle sliczny i smakowity „Tort dla baletnicy”. To doskonała propozycja na urodziny lub inną wyjątkową okazję dla małych wielbicielek baletu. Ten efektownie dekorowany deser stanowi również znakomite zakończenie pokazu tanecznego. Z korzystaniem z przepisu poradzą sobie nawet osoby, które nie mają wielkiego doświadczenia w kuchni. Specyfiką tego tortu jest nie tylko przepiękna dekoracja w postaci baletnicy, ale również sama konstrukcja i kompozycja smaków. Z pewnością zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale także doskonałym smakiem.

Składniki:

  • 2 biszkopty
  • 10 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • Masa
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 litra soku cytrynowego (czystego lub rozcieńczonego z zagęszczonego)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 masła
  • Dodatkowo
  • masa cukrowa
  • barwniki spożywcze

Tort dla baletnicy – jak zrobić?

  1. Biszkopty
    1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
    2. Masa budyń ugotować na mleku wymieszanym z sokiem cytrynowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wystudzić. Następnie utrzeć z masłem na puszystą masę
    3. Biszkopty przeciąć na 3 części i każdy nasączyć wodą mineralną z sokiem cytrynowym. Można położyć dowolne owoce
    4. Każdy smarować kremem
    5. Na koniec cały tort resztą masy wysmarować dookoła
    6. Masę cukrową rozwałkować, obłożyć tort, udekorować ozdobami również z masy cukrowej

Słowa kluczowe: tort z baletnicą

Tort dla baletnicy – dodatkowe informacje

Ozdoby warto jest zrobić wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym
Następny przepis: Tort dla pszczelarza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode