Tort dla baletnicy
Z przyjemnością przedstawiam przepis na niezwykle sliczny i smakowity „Tort dla baletnicy”. To doskonała propozycja na urodziny lub inną wyjątkową okazję dla małych wielbicielek baletu. Ten efektownie dekorowany deser stanowi również znakomite zakończenie pokazu tanecznego. Z korzystaniem z przepisu poradzą sobie nawet osoby, które nie mają wielkiego doświadczenia w kuchni. Specyfiką tego tortu jest nie tylko przepiękna dekoracja w postaci baletnicy, ale również sama konstrukcja i kompozycja smaków. Z pewnością zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale także doskonałym smakiem.
admin
Składniki:
- 2 biszkopty
- 10 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- Masa
- 0,5 litra mleka
- 0,5 litra soku cytrynowego (czystego lub rozcieńczonego z zagęszczonego)
- 4 łyżki cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 masła
- Dodatkowo
- masa cukrowa
- barwniki spożywcze
Tort dla baletnicy – jak zrobić?
- Biszkopty
- Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- Masa budyń ugotować na mleku wymieszanym z sokiem cytrynowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wystudzić. Następnie utrzeć z masłem na puszystą masę
- Biszkopty przeciąć na 3 części i każdy nasączyć wodą mineralną z sokiem cytrynowym. Można położyć dowolne owoce
- Każdy smarować kremem
- Na koniec cały tort resztą masy wysmarować dookoła
- Masę cukrową rozwałkować, obłożyć tort, udekorować ozdobami również z masy cukrowej
Słowa kluczowe: tort z baletnicą
Tort dla baletnicy – dodatkowe informacje
Ozdoby warto jest zrobić wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort dacquoise z orzechami, daktylami i dżemem porzeczkowym
Następny przepis: Tort dla pszczelarza