Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Zapraszamy do odkrycia słodkiej rozkoszy – tortu czekoladowego z wiśniami. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie niesamowitą kompozycję smaków – intensywność kakao kontrastuje z kwasowością soczystych wiśni. Składniki tego przepisu tworzą razem prawdziwą symfonię dla kubków smakowych. Tort ten zachwyci i miłośników ciastek z owocami, i gorących zwolenników czekolady. Jest to sposób na przepyszny deser, który zaskoczy swoim smakiem i ciekawym połączeniem składników. Przygotowanie tego tortu przyniesie Ci również wiele radości – gwarantujemy, że zobaczenie efektu swojej pracy sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy cukiernik.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy tortownica 26 cm
  • jajka duże 5
  • cukier kryształ 10 łyżek
  • mąka pszenna 5-6 łyżek
  • kakao 4 kopiaste łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem śmietanowy
  • śmietana 30-36 % 500 ml
  • ser mascarpone 250 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • Wiśnie w alkoholu z ponczem
  • drylowane wiśnie z kompotu 400 g
  • kompot z wiśni 300 ml
  • wódka 150 ml
  • skrobia ziemniaczana 1-2 łyżki
  • cukier puder 1 łyżka
  • dodatkowo gorzka czekolada 100 g

Tort czekoladowy z wiśniami – jak zrobić?

  1. Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy (boków formy nie natłuszczamy). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczeniu, a najlepiej kolejnego dnia. Wódkę mieszamy z kompotem w ilości 100 ml dodajemy wiśnie i odstawiamy na noc do lodówki. Pozostałą ilość kompotu mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Następnie gotujemy do momentu zgęstnienia, stale mieszając. Kisiel odstawiamy do wystygnięcia. Wiśnie odsączamy i przekładamy do kisielu, mieszamy. Pozostałym płynem, w którym moczyły się wiśnie nasączamy blaty biszkoptu.
  2. Czekoladę ścieramy na wiórki. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Każdy z nich skrapiamy ponczem. Pierwszy blat przekładamy na podkład do tortu. Na biszkopt wykładamy połowę wiśni w kisielu i rozprowadzamy po całym krążku. Wykładamy warstwę kremu, wyrównujemy i posypujemy odrobiną czekolady. Czynność powtarzamy z drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy ostatni najlepiej dolny blat ciasta. Na wierzch i boki wykładamy krem, wyrównujemy. Wiórki czekoladowe wykładamy na wierzch tortu, dekorujemy wg uznania.

porady – dodatkowe informacje

Kremówka musi być mocno schłodzona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowy z truflami.
Następny przepis: Tort czekoladowy z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode