Tort czekoladowy z truskawkami
Najważniejszą częścią każdego wyjątkowego dnia są słodkości, które dodają mu niezapomnianego smaku. Tort czekoladowy z truskawkami to prawdziwą uczta dla podniebienia. Jego delikatny biszkopt, skąpany w soczystej czekoladzie, zwieńczony kuszącymi, świeżymi truskawkami to przepis, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, jak i podczas niedzielnej kawy. Ta doskonała harmonia słodkiego i kwasowego smaku, dopełniona subtelnym aromatem czekolady, sprawia, że ten deser jest prawdziwym inhibitorem smaku. Z pewnością zachwyci każdego, kto da mu szansę na podbicie swojego podniebienia. Bez dwóch zdań, ten tort to wykwintny przysmak, który ma w sobie coś magicznego.
admin
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na poncz:
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki rumu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem truskawkowy:
- 300 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 125 g serka np. ricotta
- 4 łyżki cukru pudru, czubatych
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Tort czekoladowy z truskawkami – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z masą białkową. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie silikonowa) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 165°C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Uwaga: ciasto sprawdzaj dopiero pod koniec czasu pieczenia, inaczej opadnie. Ostudzone ciasto z wierzchu wyrównujemy i przekrawamy na dwa blaty biszkoptowe.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy blenderem i mieszamy razem z serkiem. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Łączymy delikatnie z masą truskawkową i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
- Blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki razem mieszamy) i wylewamy krem truskawkowy. Na wierzch układamy drugi blat i bardzo delikatnie dociskamy, skrapiamy ponczem. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany płatkami czekolady i truskawkami.
Tort czekoladowy z truskawkami – dodatkowe informacje
Najlepszy na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekoladowy z truflami.
Następny przepis: Tort czekoladowy z wiśniami