Tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami

Najważniejszą częścią każdego wyjątkowego dnia są słodkości, które dodają mu niezapomnianego smaku. Tort czekoladowy z truskawkami to prawdziwą uczta dla podniebienia. Jego delikatny biszkopt, skąpany w soczystej czekoladzie, zwieńczony kuszącymi, świeżymi truskawkami to przepis, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, jak i podczas niedzielnej kawy. Ta doskonała harmonia słodkiego i kwasowego smaku, dopełniona subtelnym aromatem czekolady, sprawia, że ten deser jest prawdziwym inhibitorem smaku. Z pewnością zachwyci każdego, kto da mu szansę na podbicie swojego podniebienia. Bez dwóch zdań, ten tort to wykwintny przysmak, który ma w sobie coś magicznego.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem truskawkowy:

  • 300 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 125 g serka np. ricotta
  • 4 łyżki cukru pudru, czubatych
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Tort czekoladowy z truskawkami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z masą białkową. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie silikonowa) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 165°C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Uwaga: ciasto sprawdzaj dopiero pod koniec czasu pieczenia, inaczej opadnie. Ostudzone ciasto z wierzchu wyrównujemy i przekrawamy na dwa blaty biszkoptowe.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy blenderem i mieszamy razem z serkiem. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Łączymy delikatnie z masą truskawkową i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
  3. Blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki razem mieszamy) i wylewamy krem truskawkowy. Na wierzch układamy drugi blat i bardzo delikatnie dociskamy, skrapiamy ponczem. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany płatkami czekolady i truskawkami.

Tort czekoladowy z truskawkami – dodatkowe informacje

Najlepszy na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowy z truflami.
Następny przepis: Tort czekoladowy z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode