Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszny tort czekoladowy z ptasim mleczkiem – jedno z najbardziej lubianych ciast w Polsce. To prawdziwa uciecha dla smakoszy słodkości. Połączenie kremowego ptasiego mleczka z bogatym smakiem ciemnej czekolady sprawia, że ten deser jest absolutnym must-have na każdej uroczystości. Mimo że wydaje się być on skomplikowany do przygotowania, nasz przepis pokaże, jak łatwo zaskoczyć swoich gości tym niezwykle smacznym i eleganckim ciastem. Przygotujcie się na prawdziwe, czekoladowe szaleństwo, które podbiję wasze podniebienia!
admin
Składniki:
- prostokątna blaszka 20×30 cm
- czas przygotowania ok.4 godziny
- czas chłodzenia ok. 4 godziny
- GALARETKA:
- 2 opakowania poziomkowej galaretki rozpuszczonej w 0,75 l gorącej wody, schłodzonej i lekko tężejącej
- KREM:
- dwa opakowania budyniu o smaku waniliowym
- laska wanilii
- 1 l mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- 300 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- ok. 60 sztuk ptasiego mleczka z truskawkowym nadzieniem.(u mnie 1,5 opakowania po 380 g)
- 100 g czekolady mlecznej z truskawkami rozpuszczonej w 100 ml śmietany 22%
- CIASTO KAKAOWE:
- 60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
- 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 6 jaj dużych lub 7 mniejszych
- 180 g cukru (2/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 ml zimnej wody
- 2 łyżki kakao
- DEKORACJA:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 22%
- 250 ml śmietany 22%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix
- Czekoladowe róże i złote perełki
Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem – jak zrobić?
- W jednej szklance zimnego mleka rozprowadzić dwa opakowania budyniu. Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i masłem. Wlać rozprowadzony budyń i wszystko razem zagotować. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodać po łyżce chłodnego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując.
- Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z 1/2 częścią cukru. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałym cukrem, dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jaj i delikatnie wymieszać. Dodać wodę, połączyć, wylać na blaszkę i piec ok. 30 minut w temp. 180 'C. Pozostawić do schłodzenia. Zimne przekroić na dwa blaty. Każdy posmarować rozpuszczoną czekoladą truskawkową. Poczekać, aż lekko wsiąknie w biszkopt.
- Pierwszy czekoladowy blat położyć na paterze. Wyłożyć 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzić. Na kremie, wzdłuż boków ułożyć ściśle ptasie mleczko, a następnie położyć jeszcze 4 rzędy ptasiego mleczka w środku, zachowując taką sama odległość między jednym, a drugim. Puste miejsce wypełnić tężejącą galaretką, wstawić na pół godziny do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, posmarować całość pozostałym kremem i przykryć drugim czekoladowym blatem, czekoladą do wewnątrz.
- Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (kilka razy po 30 sekund). Poczekać, aż lekko przestygnie i otynkować tort. Śmietanę delikatnie ubić z cukrem pudrem i fixem. Udekorować brzegi tortu. Ułożyć czekoladowe róże i posypać cukrowymi perełkami. Schować na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem. Smacznego 🙂
Porady – Dodatkowe informacje
Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem jest fantastyczny! W środku znajduje się czekoladowe ciasto, które zostało przełożone kremem waniliowo-budyniowym, ptasim mleczkiem oraz orzeźwiającą galaretką. To połączenie zaskakuje zarówno smakiem, jak i wyglądem w przekroju. Pomysł na ten tort pochodzi od Bogusi, a teraz w końcu doczekał się realizacji. Polecam wszystkim wykonanie tego wspaniałego deseru, bo naprawdę warto spróbować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekoladowy z kremem śmietankowo - czekoladowym
Następny przepis: Tort czekoladowy z truflami.