tort czekoladowy
Tort czekoladowy z musem czekoladowym to prawdziwa gratka dla wszelkich łasuchów, którzy nie potrafią oprzeć się smakowi intensywnego kakao i słodkiej, gładkiej konsystencji musu. Pyszny i efektowny, jest doskonała propozycją na specjalne okazje. Składniki, z których go przygotujesz, są dostępne praktycznie w każdym sklepie, a wykonanie nie jest skomplikowane, jeśli tylko zapoznasz się z naszym przepisem. Prezentowany przez nas tort czekoladowy z musem czekoladowym to połączenie wyrazistego smaku i atrakcyjnego wyglądu – idealne pod każdym względem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- (forma 25 cm)
- biszkopt:
- 5 jaj
- 125 g cukru kryształu
- 67 g czekolady gorzkiej
- 25 g masła
- 67 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 12,5 g kakao
- 1,25 g sody (1/4 łyżeczki)
- poncz do nasączenia:
- 1/2 szkl wody
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szkl wódki żołądkowej figowej lub śliwowicy
- mus czekoladowy:
- 250 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 5 jaj
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- polewa:
- 150 g śmietany 30%
- 150 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka glukozy w płynie
Tort czekoladowy – jak zrobić?
-
1. biszkopt:
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Składniki suche mieszamy razem.
- Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie składniki suche. Mieszamy delikatnie, przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut.
- Ostudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na 3 blaty.
-
2. poncz:
- Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy alkohol. Studzimy.
-
3. mus czekoladowy:
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Do czekolady dodajemy rozbełtane żółtka.
- Śmietanę ubijamy z 20 g cukru pudru. Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Masę czekoladową łączymy najpierw z ubitą śmietaną, potem z białkami. Całość odstawiamy przynajmniej na 2 godz. do lodówki.
-
4. polewa:
- Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy glukozę.
Tekst: Tort czekoladowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
biszkopt:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Składniki suche mieszamy razem.
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie składniki suche. Mieszamy delikatnie, przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut.
Ostudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na 3 blaty. -
2.
poncz:
Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy alkohol. Studzimy. -
3.
mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Do czekolady dodajemy rozbełtane żółtka.
Śmietanę ubijamy z 20 g cukru pudru. Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Masę czekoladową łączymy najpierw z ubitą śmietaną, potem z białkami. Całość odstawiamy przynajmniej na 2 godz. do lodówki. -
4.
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy glukozę.
tort czekoladowy – dodatkowe informacje
zamiast alkoholu w ponczu można dodać sok z cytryny
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekoladowo-truskawkowy
Następny przepis: Tort podwójnie czekoladowy