tort czekoladowy

tort czekoladowy

Tort czekoladowy z musem czekoladowym to prawdziwa gratka dla wszelkich łasuchów, którzy nie potrafią oprzeć się smakowi intensywnego kakao i słodkiej, gładkiej konsystencji musu. Pyszny i efektowny, jest doskonała propozycją na specjalne okazje. Składniki, z których go przygotujesz, są dostępne praktycznie w każdym sklepie, a wykonanie nie jest skomplikowane, jeśli tylko zapoznasz się z naszym przepisem. Prezentowany przez nas tort czekoladowy z musem czekoladowym to połączenie wyrazistego smaku i atrakcyjnego wyglądu – idealne pod każdym względem!

Składniki:

  • (forma 25 cm)
  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 125 g cukru kryształu
  • 67 g czekolady gorzkiej
  • 25 g masła
  • 67 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 12,5 g kakao
  • 1,25 g sody (1/4 łyżeczki)
  • poncz do nasączenia:
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szkl wódki żołądkowej figowej lub śliwowicy
  • mus czekoladowy:
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 5 jaj
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 150 g śmietany 30%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka glukozy w płynie

Tort czekoladowy – jak zrobić?

  • 1. biszkopt:

    • Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Składniki suche mieszamy razem.
    • Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie składniki suche. Mieszamy delikatnie, przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut.
    • Ostudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na 3 blaty.
  • 2. poncz:

    • Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy alkohol. Studzimy.
  • 3. mus czekoladowy:

    • Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Do czekolady dodajemy rozbełtane żółtka.
    • Śmietanę ubijamy z 20 g cukru pudru. Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Masę czekoladową łączymy najpierw z ubitą śmietaną, potem z białkami. Całość odstawiamy przynajmniej na 2 godz. do lodówki.
  • 4. polewa:

    • Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy glukozę.

Tekst: Tort czekoladowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    biszkopt:
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Składniki suche mieszamy razem.
    Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie składniki suche. Mieszamy delikatnie, przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut.
    Ostudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na 3 blaty.
  • 2.
    poncz:
    Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy alkohol. Studzimy.
  • 3.
    mus czekoladowy:
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Do czekolady dodajemy rozbełtane żółtka.
    Śmietanę ubijamy z 20 g cukru pudru. Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Masę czekoladową łączymy najpierw z ubitą śmietaną, potem z białkami. Całość odstawiamy przynajmniej na 2 godz. do lodówki.
  • 4.
    polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy glukozę.

tort czekoladowy – dodatkowe informacje

zamiast alkoholu w ponczu można dodać sok z cytryny


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowo-truskawkowy
Następny przepis: Tort podwójnie czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode