Tort czekoladowo-truskawkowy
Zachwyć swoich bliskich wyjątkowym tortem czekoladowo-truskawkowym, który łączy w sobie esencję gorzkiej czekolady z orzeźwiającym smakiem truskawek. Ten wyśmienity deser to prawdziwe połączenie klasyki z nowoczesnością. Tort czekoladowo-truskawkowy to propozycja idealna na wszelkiego rodzaju uroczystości czy spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Bez względu na okazję, ten tort z pewnością zaskoczy wszystkich swoim wyrafinowanym smakiem. Możemy przygotować go samodzielnie w domu, a składniki, z których go przyrządzimy, są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 500 g śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki cukru
- Warstwa truskawkowa:
- 200 g mrożonych truskawek (*mogą być też świeże)
- 200 g śmietany 36%
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wrzątku
- Poncz:
- kubek zaparzonej herbaty (lub dowolny inny wg uznania)
- Dodatkowo:
- dowolne gotowe lub wykonane samodzielnie dekoracje na tort
Tort czekoladowo-truskawkowy – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodając cukier i miksując aż do całkowitego rozpuszczenia. Do bardzo sztywnej piany dodajemy żółtka, bardzo krótko miksujemy, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę (17x28cm) wyłożoną na dnie papierem do pieczenia (boki zostawiamy bez papieru i niczym nie smarujemy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-35 minut. Studzimy w formie, po ostudzeniu odkrawamy ostrożnie boki od formy i kroimy biszkopt na 3 blaty (mój tym razem nie wyrósł jak trzeba, dlatego przekroiłam na 2 i dopiekłam jeszcze dodatkowy, niski biszkopt).
- Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mascarpone i krótko miksujemy. Do osobnej miski odkładamy 5-6 łyżek kremu (do dekoracji), a do reszty dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone czekolady. Miksujemy tylko do połączenia składników w jednolitą całość.
- Warstwa truskawkowa: Truskawki rozmrażamy na sicie. Kroimy na połówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną galaretkę.
- Przełożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu – 1/3 ponczu – 1/3 masy czekoladowej – drugi blat biszkoptu – 1/3 ponczu – cienka warstwa truskawkowa – połówki truskawek – reszta tężejącej masy truskawkowej – trzeci blat biszkoptu – reszta ponczu.
- Dekoracja: Górę tortu smarujemy pozostawionym wcześniej białym kremem. Boki pozostałą masą czekoladową zostawiając trochę do dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego.
Ja brzegi, czyli łączenia obu mas wykonałam płaską tylką jednostronnie ząbkowaną do plecionki, tą samą tylką literkę „W”, którą przyozdobiłam jeszcze perełkami z białej czekolady. Ozdobne „kleksy” zrobiłam tylką 1M, na nich są cukrowe kolorowe piegi (gotowa posypka). Do tego dołożyłam czekoladowe gwiazdki i oprószyłam płatkami czekoladowymi (gotowa).
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli chodzi o nasączanie blatów biszkoptu ponczem, nie lałam go dużo – tyle tylko, aby biszkopt nie był suchy. Jeśli lubisz mocno wilgotne torty, zrób więcej ponczu.
W smaku tort nie jest przesłodzony, i celowo użyłam gorzkich czekolad do kremu – chciałam, aby ta nuta przeważała w całości. Ale jeśli wolisz delikatniejszą nutę, wybierz czekolady mleczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort czekoladowo - pomarańczowy
Następny przepis: tort czekoladowy