Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany)
Kuszący, słodki smak brzoskwiń i wyrazisty, kremowy smak sera idealnie połączą się ze sobą w tym przepisie na Tort brzoskwiniowo-serowy z biszkoptem kukurydzianym. Delikatność biszkoptu, dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej, pięknie komponuje się z lekkością serowej warstwy. Idealne połączenie, które powstało z natychmiastowej potrzeby eksperymentowania z szlachetnymi, naturalnymi składnikami. Daj się porwać słodko-świeżemu aromatowi tego niezwykłego ciasta i odkryj nieznane dotąd połączenie smaków. To gratka dla wszystkich, którzy lubią słodkości z charakterem. Idealny na letnie popołudnie, rodzinne spotkania czy świętowanie drobnych przyjemności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 200g maki kukurydzianej
- masa:
- 700g sera twarogowego mielonego (kubełkowego, takiego jak do serników)
- 50g gorzkiego kakao
- ksylitol
- 5 brzoskwiń z puszki – pokrojone
- dodatkowo:
- sok pozostały po brzoskwiniach z puszki
- cukrowe ozdoby
- posypka czekoladowa, lub inna, np. cukrowa
Tort brzoskwiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany) – jak zrobić?
-
1. Szykujemy biszkopt:
- Sztywno ubijamy białka jajek.
- Ucieramy żółtka z ksylitolem, stopniowo dodając mąkę kukurydzianą.
- Dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
- Przekładamy ciasto do okrągłej tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów blachy i patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.
- Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i delikatnie nim potrząsamy w blaszce na podłogę, aby zapobiec opadaniu.
- Studzimy biszkopt, a następnie przecinamy na pół, tworząc dwa krążki.
- Nasączamy oba krążki dokładnie sokiem z brzoskwiń.
-
2. Przygotowujemy masę serową:
Łączymy ser z kakao i ksylitolem według naszego gustu. Mieszamy łyżką, aż powstanie kakaowa masa. -
3. Składamy tort:
- Na dno tortownicy kładziemy pierwszy blat – nasz spód.
- Nakładamy cienką warstwę masy serowej na spód.
- Rozkładamy połówki brzoskwiń na masie serowej.
- Ponownie nakładamy masę serową, tak aby przykryła brzoskwinie.
- Nakładamy drugi krążek ciasta i lekko go dociskamy, aby tort się skleił.
- Cały tort smarujemy masą serową – zarówno wierzch, jak i boki.
- Na końcu dekorujemy boki tortu posypką, a wierzch ozdobami cukrowymi.
Tort brzoskwiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany) – dodatkowe informacje
Uwaga: najlepiej tort uszykować dzień przed, tak aby przez noc postał w lodówce. Wtedy nie układamy żadnych cukrowych ozdób!!! ponieważ rozpuszcza się one pod wpływem zimna. Tort wkładamy nie udekorowany, dekorujemy przed podaniem.
Uwaga2: zamiast ksylitolu możemy użyć zwykłego cukru. Ksylitol jednak jest zdrowszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką
Następny przepis: Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy