Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany)

Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany)

Kuszący, słodki smak brzoskwiń i wyrazisty, kremowy smak sera idealnie połączą się ze sobą w tym przepisie na Tort brzoskwiniowo-serowy z biszkoptem kukurydzianym. Delikatność biszkoptu, dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej, pięknie komponuje się z lekkością serowej warstwy. Idealne połączenie, które powstało z natychmiastowej potrzeby eksperymentowania z szlachetnymi, naturalnymi składnikami. Daj się porwać słodko-świeżemu aromatowi tego niezwykłego ciasta i odkryj nieznane dotąd połączenie smaków. To gratka dla wszystkich, którzy lubią słodkości z charakterem. Idealny na letnie popołudnie, rodzinne spotkania czy świętowanie drobnych przyjemności.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 200g maki kukurydzianej
  • masa:
  • 700g sera twarogowego mielonego (kubełkowego, takiego jak do serników)
  • 50g gorzkiego kakao
  • ksylitol
  • 5 brzoskwiń z puszki – pokrojone
  • dodatkowo:
  • sok pozostały po brzoskwiniach z puszki
  • cukrowe ozdoby
  • posypka czekoladowa, lub inna, np. cukrowa

Tort brzoskwiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany) – jak zrobić?

  1. 1. Szykujemy biszkopt:
    • Sztywno ubijamy białka jajek.
    • Ucieramy żółtka z ksylitolem, stopniowo dodając mąkę kukurydzianą.
    • Dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
    • Przekładamy ciasto do okrągłej tortownicy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów blachy i patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.
    • Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i delikatnie nim potrząsamy w blaszce na podłogę, aby zapobiec opadaniu.
    • Studzimy biszkopt, a następnie przecinamy na pół, tworząc dwa krążki.
    • Nasączamy oba krążki dokładnie sokiem z brzoskwiń.
  2. 2. Przygotowujemy masę serową:
    Łączymy ser z kakao i ksylitolem według naszego gustu. Mieszamy łyżką, aż powstanie kakaowa masa.
  3. 3. Składamy tort:
    • Na dno tortownicy kładziemy pierwszy blat – nasz spód.
    • Nakładamy cienką warstwę masy serowej na spód.
    • Rozkładamy połówki brzoskwiń na masie serowej.
    • Ponownie nakładamy masę serową, tak aby przykryła brzoskwinie.
    • Nakładamy drugi krążek ciasta i lekko go dociskamy, aby tort się skleił.
    • Cały tort smarujemy masą serową – zarówno wierzch, jak i boki.
    • Na końcu dekorujemy boki tortu posypką, a wierzch ozdobami cukrowymi.

Tort brzoskwiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany) – dodatkowe informacje

Uwaga: najlepiej tort uszykować dzień przed, tak aby przez noc postał w lodówce. Wtedy nie układamy żadnych cukrowych ozdób!!! ponieważ rozpuszcza się one pod wpływem zimna. Tort wkładamy nie udekorowany, dekorujemy przed podaniem.

Uwaga2: zamiast ksylitolu możemy użyć zwykłego cukru. Ksylitol jednak jest zdrowszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką
Następny przepis: Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode