Tort biedronka
Przedstawiamy przepis na niesamowicie efektowny i rozkosznie pyszny tort – Tort Biedronka. Dolce, barwne ciasto udekorowane w kształcie popularnej i sympatycznej biedronki, to rewelacyjny pomysł na urodzinowy deser dla najmłodszych. Tradycyjne biszkopty, śmietankowy krem – idealne dla małych łasuchów i nie tylko. Twórzcie wspólnie, ciesząc się nie tylko efektem końcowym, ale przede wszystkim samym procesem tworzenia. Wypróbujcie nasz przepis, aby zrozumieć, jak proste może być tworzenie takich cukierniczych mistrzostw. Pamiętajcie tylko, tort Biedronka nie tylko wygląda cudownie, ale też smakuje wyśmienicie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- duża łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 SZKLANKI CUKRU
- MASA ŚMIETANOWA:
- litra śmietany 36% + 1 śmietan-fix
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie ciastek oreo
- Gotowa masa cukrowa:
- 500 czerwonej masy, 100g czarnej, 50g kremowej, 50g zielonej
- masa maślana:
- 100g masła 82%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Tort biedronka – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Po wystudzeniu z biszkopt przecinamy na 3 części. Następnie składamy biszkopt jeden na drugi i wycinamy kształt naszej biedronki. Można sobie pomóc wycinając szablon z papieru. -
2.
Z pozostałego paska biszkoptu wycinamy głowę za pomocą miseczki aby były w miarę równe kształty. -
3.
Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort dodając jeszcze połamane ciasteczka Oreo. Ważne aby na górze naszego tortu dać więcej masy na środku tworząc taką kopułę aby nasz tort miał koliste kształty. Pamiętaj o przełożeniu biszkoptów na głowę. Przykładamy górny biszkopt na masę śmietanową tworząc wybrzuszenie. Jeśli biszkopt jest nierówny to ścinamy lekko nadmiar biszkoptu na rantach, tak by nic nie wystawało. Na samym wierzchu nacinamy tort tak aby wyciąć cienki pasek na grzbiecie przez sam środek. -
4.
Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą -
5.
Masę cukrową zagniatamy ,aby nabrała elastyczności. Czerwoną masę cukrowa rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną omijając głowę. -
6.
Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta , a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu. -
7.
Następnie rozwałkuj kremową i czarną masę cukrową. Kremowa obłóż głowę biedronki, a z czarnej masy pasek na szyi. -
8.
Następnie wytnij kieliszkiem duże czarne kropki i przyklej je na wodę lub klej spożywczy do masy. -
9.
Na koniec ozdabiamy buzię biedronki oczka, uśmiech, czułki, i nóżki. Z zielonej masy robimy ozdobny liść , który kładziemy obok biedronki.
Porady – dodatkowe informacje
Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę, ponieważ masa się rozpuści.
Aby uzyskać efekt połysku na masie, wystarczy miękki pędzelek zamoczyć w niewielkiej ilości oleju (tylko w kujawskim, bo nie pozostawia posmaku oleju jak inne oleje) i posmarować po masie.